Index Vakbarát Hírportál

10 százalékkal többen haltak meg drogtúladagolásban az USA-ban

2018. november 29., csütörtök 11:50

Egy amerikai kormányzati jelentés szerint egy év alatt 9,6 százalékkal nőtt a gyógyszer- és kábítószer-túladagolásban meghaltak száma az Egyesült Államokban. Az öngyilkosságok aránya 3,7 százalékkal emelkedett a 2017-es évhez képest.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerdai jelentése szerint a fentiek miatt 0,1 évvel, 78,6 évre csökkent az átlagélettartam 2016-hoz képest.

A CDC legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az amerikai átlagélettartam az elmúlt években csökkent. Tragikus módon ezt az aggasztó folyamatot a gyógyszer-, kábítószer-túladagolás és az öngyilkosság miatt fellépő elhalálozás idézte elő. [...] Az átlagélettartam tükrözi a nemzet általános egészségét, és ezeknek a kijózanító adatoknak a tudatára kell ébresztenie mindenkit, hogy túl sok amerikait veszítünk el túl korán, túl gyakran és olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének.

– mondta Robert Redfield, a CDC elnöke.

Egy évtized után 2015-ban csökkent először az átlagélettartam az Egyesült Államokban. A jelenség fő oka a gyógyszer-túladagolás járványos méretű terjedése volt.

Robert Anderson, az egészségügyi statisztikai központ vezető elemzője szerint a statisztika csökkenő tendenciát mutat az átlagos élettartamban: 2014 óta az amerikaiak 0,3 évet veszítettek el az életükből. Ilyen arányú csökkenésre nem volt példa az 1918-as nagy influenzajárvány és az első világháború óta. Utoljára a HIV/AIDS járvány nyolcvanas évekbeli csúcsán csökkent az Egyesült Államokban az átlagélettartam.

Egy fejlett állam vagyunk, rengeteg erőforrással, nálunk növekednie kellene az élettartamnak, nem pedig csökkennie

– mondta Anderson.

A kanadaiak átlagosan három évvel élnek tovább az amerikaiaknál. A születéskor várható élettartam Japánban a legmagasabb, 84 év.

2017-ben az előző évhez képest 45 százalékkal nőtt a fájdalomcsillapítóként is használt szintetikus ópiátok túladagolása, amely Prince és Tom Petty zenészek halálát is okozta.

Heroin-túladagolás miatt hétszer többen haltak meg tavaly, mint 1999-ben. Túladagolásban 70 237 amerikai vesztette életét 2017-ben. Ezeknek a haláleseteknek a többsége nem öngyilkossági szándékkal történt.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció Fotó: Getty Images Hungary / Spencer Platt

Rovatok