Index Vakbarát Hírportál

Versenykorlátozással vádolják az Apple-t

2018. november 29., csütörtök 16:23

Panaszt nyújtottak be az Apple ellen az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. Az iPhone gyártóját azzal vádolják, hogy versenykorlátozó magatartást folytatnak, mivel kizárólag a saját alkalmazásboltjukat (App Store) engedik futni a telefonjukon, és kizárólag ők kereshetnek a szoftvereladásokon.

Az Apple azzal érvel, hogy az App Store-ral lehetőséget kínál a fejlesztőknek arra, hogy értékesíthessék a szoftvereiket, és a tulajdonjogot is megtarthatják. Az Apple ebben az esetben csak a felületet biztosítja, a szoftverek fölött nem szerez tulajdonjogot. A Microsoft és a Google gyakorlatára is hivatkoztak, akik szintén zsebre teszik az eladások után járó 30 százalék jutalékot – igaz, ők nem akadályozták meg, hogy a platformjaikon más is futtasson saját alkalmazásboltot.

A mostani bírósági ügy egy 2011 óta húzódó jogi folyamat része. Az eredeti beadványban azzal vádolták az Apple-t, hogy megsértették a trösztellenes törvényt, mivel monopóliumot építettek ki az iOS operációs rendszer alkalmazásboltjával. Bár a vádat később elejtették, az ügyet tavaly ismét elővették. Az Apple fellebbezett.

(Alphr)

Rovatok