Index Vakbarát Hírportál

NASA: Elon Musk többé nem füvezik nyilvánosan

2018. november 30., péntek 15:12

Úgy tűnik, vége azoknak az időknek, amikor Elon Musk a nyilvánosság előtt szívhatott marihuánát. Nem mintha a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója szakmányban tekerné a spanglikat élő adásban: csak egyszer fordult elő – a Joe Rogan Experience podcast élő adásában –, hogy Musk rágyújtott egy jointra, de abból akkora botrány lett, hogy még a rakétagyártók és a részvényesek is fölkapták rá a fejüket.

A botrányra a NASA is fölfigyelt, akik szerződésben állnak Muskkal. Mivel az amerikai űrkutatási hivatal aggódni kezdett a SpaceX által gyártott alkatrészek minősége miatt (fejétől bűzlik a hal, gondolhatták), alighanem elbeszélgettek Muskkal, ugyanis az Atlantic szerint Jim Bridenstine, a NASA adminisztrátora nemrég azt nyilatkozta, hogy Musk többet nem fog nyilvánosan füvezni.

Azt kell mondjam, ez nem segített, nem tett jót a bizalomnak, és az ilyen szervezetek vezetőinek ezt úgy kell kezelniük, mint egy intő példát arra nézve, hogy hogyan kell viselkedned, ha egy olyan céget vezetsz, ami amerikai asztronautákat juttat a világűrbe.

– mondta Bridenstine az összegyűlt újságíróknak a NASA főhadiszállásán csütörtökön.

A SpaceX vezérigazgatójaként Musknak több aktív szerződése van a NASA-val. A Boeinggel egyetemben ők gyártják azokat az űreszközöket, amik a NASA űrhajósait szállítják a Nemzetközi Űrállomásra. Bridenstine szerint az egészséges munkahelyi kultúra – amihez a NASA és a beszállítói egyaránt hozzá kell járuljanak – szükséges ahhoz, hogy minden olajozottan működjön.

Bridenstine arról is beszélt, hogy személyesen rendelte el azt a felülvizsgálatot, ami a SpaceX eszközeit ellenőrizte, és erre már Musk füvezős balhéja előtt is sort akart keríteni. Bridenstine szerint ennek a fő oka az volt, hogy elkerüljék a Challenger és a Columbia katasztrófájához hasonló űrbaleseteket. Bár ezeket műszaki hiba okozta, Bridenstine szerint a nem megfelelő munkakultúra is közrejátszhatott a balesetekben.

Bridenstine azt is elmondta, hogy nemrég beszélt Muskkal a történtekről, aki megértette, hogy felelőtlenül viselkedett. „Többé nem fogunk ilyet látni” – mondta Bridenstone.

(Mashable

Rovatok