Index Vakbarát Hírportál

Egy törvényjavaslat szerint a homeopátiás szereket nem lehetne gyógyszernek hívni

2018. december 1., szombat 15:57

Már a parlament előtt van az egészségügyi "salátatörvény", miszerint a jövőben 

a  homeopátiás szereket nem lehetne gyógyszernek hívni,

és a jogszabály csak a gyógyszerkódexnek megfelelés esetén engedi piacon maradni a Magyarország uniós csatlakozása előtt regisztrált  homeopátiás készítményeket, írja a 24.hu.

Ezt Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara által szervezett köztestületi napok rendezvényén. Szerinte a 21. században merőben másként gondolkodnak az egészségügyi szolgáltatásokról, ellátásról szerte a világon, ezért a szakmai evidenciákra, szakmai meggyőződésre alapuló, az egészség megőrzését előtérbe helyező "összekapaszkodásra" van szükség.

Szerinte azokat a sallangokat, amelyeket a közös tudásunkkal el tudunk kerülni, kerüljük el, és legyen bátorságunk arra, hogy amire van bizonyíték, azt képviseljük, írja az MTI.

Bátorította a gyógyszerészeket és a szakmai kamarát arra, hogy jogszabály-módosítói javaslataikat jelezzék az államtitkárságnak.

Az európai tudományos akadémiák közös testülete szerint

semmilyen érdemi bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia tényleg használ (az ezt állító tanulmányok tudományosan nem állják meg a helyüket), ellenben kártékony nagyon is lehet.

Egyetlenegy betegség esetében sincs masszív, kísérletileg megismételhető bizonyíték arra, hogy a homeopátia működne; amikor a homeopátiás szerek után javul a beteg állapota, az egyszerűen a placebohatásnak tulajdonítható.

Augusztusban a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományának osztálya is új állásfoglalást adott ki.  Ebben leszögezik: elengedhetetlen, hogy a terápiás eredményeket a "komplementer eljárások" – vagyis az alternatív medicina – esetében is tudományos módszerekkel bizonyítsák. A komplementer eljárások kifejezés azokat a gyógyító és diagnosztikus eljárásokat foglalja össze, amelyek nem részei a hagyományos vagy konvencionális, nyugati orvostudománynak.

(Borítókép:  Philippe Huguen / AFP)

Rovatok