Index Vakbarát Hírportál

Mi ez a furcsa válaszolgatás a Messengerben?

2018. december 2., vasárnap 23:50

Pár napja megjelent a Facebook Messenger app új funkciója, amellyel pillanatok alatt válaszüzenetet tudunk küldeni egy korábbi megszólalásra. Elég a kiválasztott üzeneten jobbra húzni az ujjunkat, és máris megjelenik alul idézetként, azzal a kiegészítéssel, hogy ez bizony válasz lesz a csevegőpartnerünk számára.

Ha hosszan ott tartjuk az ujjunkat az üzeneten, akkor is megjelenik a válaszadást jelző nyíl, a megszokott emojiktól jobbra (Android 9-en legalábbis így van).

Az új gomb végre hatékonyabbá teszi a nagyobb csoportok online kommunikációját, mert mindig lehet tudni, hogy ki mire reagált, és nem csak úgy potyognak be az üzenetek a verbális lecsóba, mint eddig. Ez óriási hiányossága volt a csevegőnek, főleg amikor vállalati környezetben próbálták alkalmazni. 

Egyelőre nem tűnik olyan kifinomultnak, mint amilyen a Slack vagy akár a Microsoft Teams, de vannak benne ügyes ötletek. Ha például rábökünk egy válaszra, amit egy sokkal korábbi üzenetre adtak, akkor a Messenger automatikusan odaugrik a korábbi szövegbuborékra, és azt mutatja meg. 

Ha az is már egy válasz volt valami korábbi mondatra, akkor azt mutatja meg, és ha az is válasz volt, akkor azt...na jó, ezt most abbahagyom.

A válaszfunkció leginkább azokra a megoldásokra hasonlít, amilyennel online fórumokban találkozunk, és lehetővé teszik, hogy egymás mellett többen tudjanak beszélgetni. Amit igazából privát csevegésben is megtehetnének. Abban viszont kevésbé tűnik jónak a Messenger frissítése, hogy sokan beszélgessenek egymással, mert nem alakulnak ki tematikusan összefűzött, gyorsan átlátható társalgások. Ha erre vágyunk, érdemes újabb és újabb csevegőcsoportokat nyitni. Kicsit körülményes, ezen a területen még az email is jobb.

A másik nagy hibája a válaszüzenetnek, hogy akaratlanul is könnyen aktiválható, amikor fel-alá görgetünk egy beszélgetésben - pont emiatt tűnt fel több ismerősnek is, hogy van ilyen válaszadási lehetőség. Az Android 9 gesztusai erre még rátesznek egy lapáttal, mert pontosan ugyanez a mozdulat egy rendszerszintű parancs, a visszalépés gombot helyettesíti, csak pár milliméterrel odébbról kell indítani az oldalra suhintást (a Huawei Mate 20 Pro mobilon borzasztóan zavaró).

Ezen a mozdulaton talán még tud finomítani a Facebook, és előfordulhat, hogy egyes felhasználóknál kevésbé érzékeny a Messenger a gördítésre, hiszen szoktak néha A/B teszteket futtatni, amikor egy-egy csoportnál eltérő beállításokkal működik ugyanaz az applikáció.

Már csak egy kérdésünk van:

Kell ilyen válaszfunkció a Messengerbe?

  • 1263
    Próbálkozzanak, lesz ez még jobb
  • 1195
    Nyeh, mindig egyre bonyolultabb lesz ez az app is
  • 792
    Igen, ez rendet tesz a beszélgetésekben
  • 497
    Nem kell semmi változtatás, eddig is tökéletes volt

Rovatok