Index Vakbarát Hírportál

350 éve nem fűtött be ennyire Grönlandnak a globális klíma

2018. december 6., csütörtök 16:16

Felgyorsult a grönlandi masszív jégtakaró olvadása, és nincs jele a lassulásnak - ezt írják amerikai és walesi kutatók a Nature hasábjain. Ennek a jégnek az olvadása járul hozzá a legnagyobb mértékben a tengerszint globális növekedéséhez, amely a következő évtizedekben áradásokat okozhat az alacsonyan fekvő szigeteken és a tengerparti városokban.

Több vizet ad hozzá a grönlandi jég olvadása a tengerszinthez, mint az elmúlt 350 évben bármikor

- mondta Luke Trusel gleccserkutató a Rowan Egyetemről, a tanulmány vezető szerzője.

Az olvadás mértéke az elmúlt két évtizedben 33 százalékkal meghaladta a 20. század egészének átlagát, és 50 százalékkal az iparosodás - az 1800-as évek közepe - előtti korszakét. A cikk szerint a 2012-ben elolvadt jég vizével 240 millió olimpiai medencét lehetne megtölteni (vagy tíz 150×200 kilométeres medencét, ha esetleg halvány elképzelése sincs arról, hogy mekkora lenne ez a rengeteg úszómedence).

Ezeket a számokat úgy kapták meg a tudósok, hogy lefúrtak a grönlandi jégbe, és megnézték a korábbi olvadások mértékét, egészen az 1650-es évekig visszamenőleg.

A legfrissebb becslések szerint a tengerszint további fél méterrel nő meg az évszázad végéig, aminek elképesztő pusztulás lesz az eredménye a világ tengerpartjainál.

(USA Today)

Rovatok