Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték a pusztító kaliforniai tűztornádó okát

2018. december 6., csütörtök 15:46

Katasztrófafilmbe illő jelenet volt, amikor július 26-án egy több mint ötezer méteres forgó füst- és lángoszlop jelent meg a kaliforniai Redding városánál, és most már azt is tudjuk, hogy mi okozta a pusztító tűztornádót, ami egészen más, mint az erdőtüzek hője által létrehozott tűzörvények.

A perzselő hőség, a szokatlan széljárás és egy több kilométer magasra felnyúló füstviharfelhő

A Reddingnél felbukkant pusztító jelenséget műholdas és radarképeket felhasználva vizsgálták a Nevadai Egyetem kutatói, és megállapították, hogy ehhez hasonló csupán egyszer, a 2003-as canberrai tüzek során dokumentáltak.

A Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány  szerint a kaliforniai jelenség kialakulásának egyik kulcstényezője egy felhő volt, amelyet maga a tűz generált. A fagyott tetejű füstviharfelhő (pirocumulonimbus) rendkívül gyorsan növekedett függőleges irányba, mindössze 15 perc alatt megkétszereződött a hossza, míg végül 11,9 kilométer magasan felnyúlt a légkörbe. A kialakult felhő tornádó erejű szeleket eredményezett.

Mindez - kiegészülve a rekordmagas hőmérséklettel, az alacsony páratartalommal és a felszínhez közel kialakult vízszintes szélnyírással, amikor a szél iránya rendkívül gyorsan változik, miközben a nagy sebessége megmarad vagy kissé módosul -, tűztornádó kialakulásához vezetett.

A szakemberek reményei szerint az eredményeik a jövőben segíthetnek előre jelezni a hasonló jelenségek kialakulásának kockázatát.

A Kalifornia északi részén pusztító, Carr nevű erdőtüzet, amelyben nyolcan meghaltak és több mint ezer otthon leégett, augusztus 30-ra sikerült megfékezni.

(MTI)

Rovatok