Index Vakbarát Hírportál

Fél évig élt beültetett disznószívvel egy pávián

2018. december 7., péntek 10:47

Disznószívvel is lehet páviánként élni, ami fontos fejlemény lehet a szívdonorra váró emberek életében. Német, svéd és svájci kutatók végezték el a kísérleti beavatkozást több Anúbisz-páviánon, amelyek közül ketten fél éven át éltek, másik két állat pedig három hónapig élt az idegen szervvel.

Legutóbb még csak 57 napos rekordot sikerült elérni, ám azóta új transzplantációs technikákat fejlesztettek ki, a beültetett szervet adó malacokat pedig genetikailag módosították, hogy csökkenjen a kilökődés veszélye.

A malacok génjeit úgy alakították át, hogy azok az emberi verzióját állítsák elő két fehérjének, amelyek az idegen sejtekkel szemben adott immunválasz kifejtésében játszanak kulcsfontosságú szerepet. Azt is sikerült megoldani, hogy a szervek trombomodulint állítsanak elő, ami megakadályozza a vérrögképződést a műtét után.

Arra is odafigyeltek, hogy a beültetett szervek ne hűljenek le, helyett 8 Celsius-fokon tárolták azokat, és folyadékot (vörösvérsejteket, hormonokat, oxigént és tápanyagokat) áramoltattak át rajtuk.

A műszívet kapó öt pávián közül egynél meg kellett szakítani a kísérletet vérrögképződés miatt.

(Sky News)

Rovatok