Index Vakbarát Hírportál

52,5 millió Google+ felhasználó adata szivároghatott ki, 4 hónappal hamarabb leáll az oldal

2018. december 10., hétfő 22:41

Négy hónappal előrébb hozták a Facebook vetélytársaként elindított Google+ oldal leállítását, miután 52,5 millió felhasználó nem nyilvános adata lett nyilvánosan elérhető, írja a CNN.

A különféle információkhoz - köztük a nevek, munkahelyi információk, önéletrajzi adatok, párkapcsolati helyzet - bárki hozzáférhetett, aki fejlesztőként részt vett az oldalon. Ez nem csupán a Google saját programozóit jelenti, hanem olyan külsős cégeket is, akik különböző alkalmazásokat, játékokat fejlesztenek az oldalra.

A cég októberben jelentette be, hogy 2019 augusztusában lelövi a Facebook sikerét meg sem közelítő közösségi oldalt, amiért azon nagyon alacsony az aktivitás. A bejelentésben utaltak arra is, hogy egy közelebbről meg nem határozott adatvédelmi hiba tette be végképp a kaput a gyakorlatilag szellemvárosként üzemelő, kihalt közösségi hálózatnak. A mostani újabb adatvédelmi hibáról szóló blogposztban azonban már áprilisi leállásról írnak. A fejlesztőknek adott hozzáférést ennél is hamarabb, 90 napon belül megvonják, de ha így folytatják, még a végén találnak egy újabb biztonsági rést az oldalon és akkor már a januári leállás is összejöhet.

A mostani hiba elképesztően sok felhasználót érintett, olyan nagyságrendű volt, mint a Facebook szeptemberi hibája, amikor 50 millió felhasználó fiókja fölött tudták átvenni az irányítást ismeretlen hekkerek. A Google azzal védi magát a mostani közleményében, hogy nincs tudomásuk arról, hogy a hibát bárki kihasználta volna, hogy bárki adatait ellopták volna. Azt mindenesetre a hétfői közlemény elismeri, hogy a közösségi oldalukat nehéz sikeres termékként fenntartaniuk. Ez egy nagyon szép megfogalmazása annak, hogy a Google+-használatok 90 százaléka 5 másodpercnél rövidebb.

A legutóbbi biztonsági rés, ami után bejelentették, hogy leáll a Google+ ehhez képest mindössze félmillió felhasználót érintett. Akkor két kaliforniai felhasználó csoportos pert kezdeményezett a cég ellen a San Francisco-i bíróságon. Ez olyan jogi folyamat, amiben egy cég által megkárosított nagyobb csoport a sértett, bár csak néhányuk vesz részt aktívan az ügyben - viszont ha a bíróság kártérítést ítél meg, az minden érintettnek jár. Ilyen esetekben előfordultak már több milliárd dolláros kártérítések is.

Rovatok