Index Vakbarát Hírportál

Már azok a gleccserek is olvadnak az Antarktiszon, amik idáig stabilnak tűntek

2018. december 11., kedd 14:38

Először észlelték jelentős mértékű olvadás jeleit az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek egy részénél – közölte a NASA.

Az Antarktika nagyjából kétharmadát kitevő kelet-antarktiszi régióról eddig úgy gondolták a kutatók, hogy ezt a térséget kevésbé fenyegetik azok a drasztikus változások, amelyek a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget sérülékeny jégtakaróit sújtják. A műholdas felvételek tanúsága szerint azonban a kelet-antarktiszi partvonal nagyjából egynyolcad részén vékonyodnak a gleccserek és nagyobb sebességgel mozognak – írja a BBC.

Ha ez a folyamat nem változik, az a jövőben hatással lesz a globális tengerszintre. Az Antarktisznak ezen a részén annyi jég van, hogy az 28 méterrel növelné meg a globális tengerszintet abban az elméleti esetben, ha teljesen elolvadna.

A legjelentősebb jégveszteséget a Vincennes-öböl területén észlelték, ahol 2008 óta csaknem 3 méterrel csökkent a gleccserek magassága és nagyjából 3 százalékkal nőtt a sebességük. Az olvadás a változékony tengeri jég és a széljárás miatt a felszínre kerülő meleg óceánvíz számlájára írható.

(MTI)

Rovatok