Index Vakbarát Hírportál

Oroszország blokkolná a Google-t

2018. december 13., csütörtök 09:02

Oroszország blokkolhatja a Google keresőmotorjához való hozzáférést, ha a cég továbbra sem tartja tiszteletben az orosz törvényi előírásokat és nem távolítja el keresési találatai közül a tiltott oldalakat – figyelmeztetett szerdán Vagyim Szubbotyin, az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) helyettes vezetője, az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

Szubbotyin elismerte, hogy a jelenleg érvényes orosz jogszabályok a hozzáférés akadályozását egyelőre nem, csak a bírságolást teszik lehetővé. Ezért, mint mondta, törvénymódosításra lesz szükség – írja az MTI.

"De ha zsákutcába kerülünk, a törvényhozás szintjén minden lehetőség rendelkezésünkre áll, hogy ezt a kérdést szabályozzuk. Ha az állam azt látja, hogy egy külföldi cég következetesen és szisztematikusan nem tartja be az orosz törvényt, akkor az állam törvénymódosítást kezdeményez és a orosz törvény be nem be nem tartása miatt szigorúbb büntetés is lehetséges, olyan, mint a blokkolás" – mondta a tisztségviselő.

Szubbotyin elmondta: a Google-től azt várja el a hatóság, hogy egy szeptemberben elfogadott törvény értelmében szűrje ki a gyermekpornográfiára, az öngyilkosságra, a kábítószerekre, a szerencsejátékra, az alkoholárusításra, a terrorizmusra és szélsőséges tartalmakra utaló linkeket "Ez az az információ, amely tiltott nálunk. Ez az, amit akarunk, hogy a Google szűrjön ki" – mondta, de kifejezte reményét, hogy nem kell a letiltáshoz folyamodniuk és a Google elkezd együttműködni az orosz hatóságokkal. Megfigyelők szerint az orosz tilalmi listán politikai okokból tiltott oldalak, így ukrán hírportálok is szerepelnek.

A hatóság kedden 500 ezer rubel ( 2 millió 150 ezer forint) büntetést szabott ki a Google-re, amiért az nem csatlakozott az orosz szövetségi állami információs rendszerhez (FGISZ), amely naprakész információval látná el a blokkolandó oldalakról.

Szubbotyin közölte, hogy a Roszkomnadzor az év végéig újabb ellenőrzést hajt majd végre a Google-nál, és ha a cég továbbra sem kapcsolódik rá az információs rendszerre, akkor maximális, 700 ezer rubeles (mintegy 3 millió forintos) bírsággal fogja sújtani.

Alekszej Volin orosz távközlési miniszterhelyettes november elején a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva egyébként elismerte, hogy egyre kevésbé lehet hatékonyan korlátozni az internetes tartalmakhoz való hozzáférést. Azt mondta, hogy a hatóságoknak előbb-utóbb le kell mondaniuk az online tartalmak blokkolásáról, mert a tiltást egyre többen képesek megkerülni.

Volin augusztus 29-én azt volt kénytelen elismerni, hogy az orosz hatóságok képtelenek letiltani a Telegram üzenetközvetítőt, mert az elegendő eszközzel rendelkezik a blokkolás megkerülésére. A szolgáltatót azért próbálták meg elérhetetlenné tenni, mert nem volt hajlandó kiadni titkosítási kulcsait az orosz szakszolgálatoknak.

Rovatok