Index Vakbarát Hírportál

Virtuális valóságban tovább élnek a múzeumtűzben odaveszett kincsek

2018. december 14., péntek 11:06

A Google Street View-n mostantól bejárható a brazil nemzeti múzeum, mely a valóságban a szeptemberi tragédia miatt ebben a formában már nem létezik. A pótolhatatlan természeti, történeti és néprajzi kincsekkel rendelkező múzeum szeptemberben égett le Rióban. A globális kulturális örökség szempontjából is nagyon súlyos veszteség volt ez, olyan, ami csak az Iszlám Állam vagy a tálibok szándákos pusztításaihoz fogható: a világ egyik legnagyobb meteoritja, kivételes dél-amerikai bennszülött indián és prekolumbián gyűjtemény, pompeii mozaikok, egyiptomi múmiák, dinoszauruszmaradványok, vagy éppen Amerika legősibb emberi fosszíliája, a 11500 éve élt Luzia koponyája.

Utóbbit 80 százalékban sikerült rekonstruálni az üszkös romok közül, és sok minden mást is megmentettek a kutatók. A veszteség azonban így is pótolhatatlan. Ezt természetesen nem pótolja, de legalább virtuálisan sok minden megvan.

A Google Arts & Culture még 2016-ban kezdett együttműködni a riói múzeummal, hogy a gyűjteményt online is elérhetővé tegye. Ez az, amit most élesítettek. Mint a Google blogján bejelentették, mostantól virtuálisan bejárható a kiállítási tér, és online kiállítások is lesznek.

(Borítókép: Drón felvétel a leégett brazil nemzeti múzeumról. Fotó: Mauro Pimentel / AFP) 

Rovatok