Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedik a hófehér orangutánt

2018. december 18., kedd 11:46

Védett övezetben engedték szabadon kedden a világ egyetlen ismert albínó orangutánját, Albát, akit tavaly áprilisban szabadítottak ki borneói falusiak fogságából. 

A fehér bundájú, kék szemű és hét év körüli nőstényt azért tartják védett övezetben, a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban, mert bár kiváló fizikai állapotban van, az albínókra jellemző gyengénlátás miatt vigyázni kell rá. Ebben a rezervátumban kétszáz orangután is kényelmesen elfér.

Persze bármelyik orangutánnak jár a védelem, miután a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat.

kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

Most alig több mint százezer orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigete, Borneó trópusi esőerdeiben, és gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A vadászat is jelentősen csökkenti az orangutánpopulációt. 

Az állatok védelméről a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) szervezet gondoskodik, ők alakították ki a rezervátumot Közép-Borneó tartomány erdős területén.

Albát 2017. április 27-én fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuasz Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és a BOSF egy állatmentő állomására került, ahol állapota gyorsan javult.

(MTI)

Rovatok