Index Vakbarát Hírportál

Igazi téli varázslat a Marson

2018. december 21., péntek 14:34

Ünnepi hangulatba került az Európai Űrügynökség (ESA) is, legalábbis erre utal a csütörtökön kiadott fotójuk, a 81,4 kilométer átmérőjű marsi Koroljov-kráterről, amit mintha gyönyörű szűz hó borítana.

A felvételt az ESA Mars Express műholdja készítette, illetve igazából digitális képről van szó, amit a Berlini Szabadegyetem (Freie Universität Berlin) és a német űrügynökség (DLR) kutatói modelleztek részben a Mars Express 2018. április 4-i adatai alapján, amikor a műhold 18042. alkalommal kerülte meg a Marsot (a részletes ábrázoláshoz korábbi keringések adatait is felhasználtak).

A legendás szovjet rakétatudósról elnevezett Koroljov-kráter a bolygó északi sarka (Olympia Undae) közelében található, közel a bolygó jégsapkájához. A 15 éve, 2003 óta működő Mars Express speciális kamerája (HRSC – Express High Resolution Stereo Camera) többek között a felszínre merőleges felvételek és színadatok rögzítésére is képes, ezek kombinálásával alkották meg a behavazott kráter friss képét.

A kráterről már korábban kiderült, hogy alját nagy részben 1,8 kilométer vastag jég borítja, azaz nagy mennyiségű vizet tárol magában. A mostani felvétel alapján igazolni látják a kutatók, hogy a kráter a benne lévő jég miatt afféle hidegcsapdaként viselkedik, a fölé áramló levegő lehűl és leülepszik benne, hideg légpárnát alkotva a jég fölött. Ez a légréteg egyben meg is védi a kráter jegét az olvadástól, elpárolgástól.

A képen tehát nem hó, hanem a kráter alját borító vastag jégréteg látható. A felvétel nemcsak a hófehér kráter szépségét mutatja meg, de topográfiai kontextust is ad, valamint a környékéről is nyújt információkat a tudósoknak. A térség azért izgalmas számukra, mert azt feltételezik, hogy itt, ahol nagy mennyiségben fordul elő fagyott víz, élet jeleire bukkanhatnak majd egy jövőbeni küldetés során.

Rovatok