Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a világ első génszerkesztett babáit világra segítő kínai orvost

2018. december 30., vasárnap 15:54

A kínai hatóságok őrizetbe vették Ho Csienkujt, a kínai kutatót, aki azzal kavart nagy nemzetközi vihart november végén, hogy azt állította, a közreműködésével megszülettek a világ első génmódosított gyerekei – írja az Engadget.

Ho első pácienseinek ikrei születtek, és állítólag már egy újabb pár is génszerkesztett babát vár. A forradalmi CRISPR génszerkesztő módszer történetében ez újabb mérföldkő lenne, viszont sok kutató szerint komoly etikai aggályokat vet fel a babák génjeinek módosítása.

Nemcsak a tudományos közösség többsége, de Kína sem nézte jó szemmel a vitatott kísérletekről szóló bejelentést, így rövid úton be is szüntették Ho munkáját, majd a kutató hamarosan eltűnt szem elől. Most a New York Times azt írja, megtalálták: a kínai kormány házi őrizetbe helyezte a sencseni Dél-kínai Tudományos és Technológiai Egyetemen egy lakóépületében. Telefonálnia és emaileznie szabad, de nem hagyhatja el a lakást, amelyet kívülről őrök védenek, akárcsak Ho laborját. Mindezt az egyetem hivatalosan cáfolta, de a lapnak több forrás is megerősítette, köztük, Ho üzlettársa, Liu Csaojü is.

Közben az is kérdéses, hogy Ho egyáltalán valóban végrehajtotta-e azt a nagy port kavart beavatkozást, amelyről azt állítja, hogy végrehajtotta: hiába ígérte, hogy ellenőrzésre nyilvánosságra hozza a kutatási adatait, de ez a mai napig sem történt meg, így nem tudni biztosan, hogyan zajlottak a kísérletek. Másrészt felmerült az is, hogy Ho az alanyait is megtéveszthette, hogy elnyerje a hozzájárulásukat.

Rovatok