Index Vakbarát Hírportál

A Naprendszert kétmilliárd év múlva kilökhetik a galaxisából

2019. január 4., péntek 11:47

Galaxisunk, a Tejútrendszer jóval korábban ütközhet egy másik galaxissal, mint eddig gondoltuk, a találkozás pedig a Naprendszert se hagyja érintetlenül: könnyen lehet, hogy csillagrendszerünk kilökődik majd a galaxisból – írja CNET egy új tanulmány alapján.

A szóban forgó másik galaxis a Tejútrendszer körül keringő Nagy Magellán-felhő (LMC) nevű törpegalaxis, az ütközés pedig 2 milliárd év múlva történhet. Ez emberi léptékkel még mindig beláthatatlan időtáv, viszont egyrészt kozmikus mércével viszonylag közeli, másrészt jóval korábbi, mint az eddigi jóslatok. Az eddigi becslések szerint a legkorábbi ütközés csak 8 milliárd év múlva következett volna be a szomszédos Andromeda galaxissal.

A hamarabbra becsült ütközés oka, hogy újabb számítások szerint az LMC-ben a korábban gondoltnál kétszer több a sötét anyag, ez az eddig ismeretlen tömeg pedig úgy lelassíthatja a törpegalaxist, hogy nem fog tudni ellenállni a Tejútrendszer gravitációs vonzásának.

Van rá egy kis esély, hogy nem ússzuk meg sértetlenül a két galaxis ütközését, ami kilökhet minket a Tejútrendszerből, bele a csillagközi térbe

– mondta Marius Cautun, a brit Durham Egyetem kutatója, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban megjelenő tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint az ütközés felébresztheti a Tejútrendszer közepén szunnyadó szupermasszív fekete lyukat is, amely rögtön el is kezdené magába vonzani a közeli gázt, és gyorsan egy nagyságrendnyi növekedésen esne át. Ha az utódaink a Földön élnek még akkor, és az ütközés sem bizonyul végzetesnek, a kutató szerint látványos tűzijátékban lehet majd részük, ahogy az újra aktív fekete lyuk extrém fényes sugárnyalábok kibocsátásába kezd. Ha minden igaz, mindez elég távol fog zajlani a Földtől ahhoz, hogy ne okozzon problémát a lakóinak, ha lesznek még akkor.

(Borítókép: A Tejútrendszer. Fotó: QAI Publishing / Getty Images Hungary)

Rovatok