Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra jönnek a fejüknél összenőtt ikrek műtétre

2019. január 4., péntek 21:25

Hosszabb ideje tart egy magyar orvoscsoport beavatkozása, amelynek célja egy, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása. A műtétet a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta, írja az alapítvány közleményében.

A kétéves Rabia és Rukia szombaton érkezik Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok megtörténhessenek a speciális plasztikai sebészeti műtéttel, a szövettágítók beültetésével együtt, írja a közlemény.

„A három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli, ún. endovaszkuláris úton történő kétlépcsős szétválasztását dr. Hudák István idegsebész vezetésével végezte sikerrel az alapítvány háromfős orvoscsapata Bangladesben februárban és  augusztusban ”.

Azért történik a mostani műtét Magyarországon, hogy a műtétsorozat következő, plasztikai sebészeti részét orvosszakmai szempontból ideálisabb körülmények között, a lehető leghatékonyabb eszközökkel végezzék el. A beavatkozást dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével végzik, és az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet” dr. Csókay András idegsebész irányítja majd.

Rovatok