Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz a SpaceX Csillaghajója

2019. január 7., hétfő 15:57

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk közzétette az első koncepciós vázlatot az űripari cég saját űrhajójáról, a Starshipről, azaz Csillaghajóról – pontosabban annak tesztmodelljéről. A valódi Starship építése még ma is zajlik a texasi Boca Chicában.

Musk ígérete szerint a végleges Starship modell sokkal jobb lesz. A tesztjármű annál kissé rövidebb, és ablakai sincsenek, mint a majd gyártásba kerülő végleges modellnek.

A SpaceX azt tervezi, hogy március-április táján szuborbitális pályára állítja a Starshipet, hogy ott teszteljék a jármű teherbíró képességét. Az orbitális pályán végzett tesztek 2020-ban kezdődhetnek.

Starship test vehicle under assembly will look similar to this illustration when finished. Operational Starships would obv have windows, etc. pic.twitter.com/D8AJ01mjyR

— Elon Musk (@elonmusk) January 5, 2019

A korábban BFR-nek (Big Fucking Rocket, azaz Kurva Nagy Rakéta) nevezett Starship fontos szerepet játszik a SpaceX jövőbeli terveiben. A cégnél azzal számolnak, hogy idővel kiválthatja a ma használt hordozórakétákat, vagyis a Falcon és Falcon Heavy modelleket.

(TechCrunch)

Rovatok