Index Vakbarát Hírportál

Meghiúsulhat a közös orosz-amerikai Vénusz-program

2019. január 7., hétfő 09:13

Kútba eshet az orosz-amerikai Vénusz-misszió projektje, ha az amerikaiak visszavont meghívása miatt Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője nem látogathat el februárban az Egyesült Államokba. Ezt Lev Zeljonij, az orosz tudományos akadémia űrkutatási intézetének tudományos vezetője mondta vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek.

Az orosz állami űrkutatási cég vezetőjét a NASA hívta meg az Egyesült Államokba. Mivel a Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolása idején Rogozin miniszterelnök-helyettes volt, feketelistára került az országban, de a beutazására vonatkozó tilalmat a látogatás idejére felfüggesztették.

Rogozin meghívásának visszavonásáról Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a Washington Post szombati számában nyilatkozott. A döntést azzal indokolta, hogy több szenátor rosszallását fejezte ki az orosz tisztségviselő tervezett látogatása miatt. 

Zeljonij a TASZSZ-nak azt mondta, hogy a 2026-2027-re tervezett orosz-amerikai Vénusz-misszió előkészítéséről 2014-ben született döntés. A projekt keretében a leszálló állomás megépítése Oroszország, a kutatási program kidolgozása és egy kis méretű űrszerkezet létrehozása az Egyesült Államok feladata lenne. Ötévi előkészítés után tavasszal kell eldőlnie, hogy a Vénusz-projekt papíron marad-e; ezért lenne nagyon fontos a Rogozin–Bridenstine-találkozó. A tudós szerint a februári megbeszéléshez az összes szükséges anyag elkészült.

Vlagyimir Usztyimenko, a Roszkoszmosz szóvivője azt monta, hogy az intézmény nem kapott hivatalos értesítést a NASA-igazgató döntésével kapcsolatban, és furcsállta az eljárást.

(MTI)

Rovatok