Index Vakbarát Hírportál

A magyar felfedező, aki kiásta a sivatag alól a Selyemutat

2019. január 7., hétfő 23:08

Maga is nomádként élt aktuális foxijával, a szívének kedves kasmíri hegyek között a nagy magyar Kelet-kutató, aki kiásta a homok alól a Selyemút elfeledett városait. Stein Aurél külföldön ismertebb, mint itthon: a világ legősibb nyomtatványának és Ázsia egyik legfontosabb régészeti leletének felfedezőjét Angliában lovaggá ütötték, míg Kínában tolvajnak mondják. Hogy lett a Nagy Sándorról álmodozó pesti fiú a világ ünnepelt felfedező-régésze Indiában? Stein Aurél eredeti fotói az Akadémiai Könyvtár gyűjteményéből.

Indiától vagy Európától olyan távolság választott el, amely hosszú hónapokig tartó fáradságos útba kerül ma is, csakúgy, mint Marco Polo idejében

– írta a magyar tudós Kínai Turkesztánból, ahol annak is örülni lehetett, ha két hét alatt válasz jött a távírón. Ahol 600 éve még virágzó oázisvárosok voltak a Selyemút mentén Belső-Ázsiában, Stein Aurélnak a mindent ellepő homoksivatag alól kellett kiásnia az egykori civilizáció nyomait. A magyar Ázsia-kutató, felfedező, régész, nyelvész és kartográfus egész életét Ázsia ismeretlen, holt vidékeinek szentelte.

Expedíciói egy addig lényegében feltérképezetlen világ belsejébe irányultak, ahonnan kincsek, írások, elveszett kultúrák és nyelvek emlékeit mentette meg az enyészettől – vagy éppen rabolta el azokat a Nyugatnak, nézőponttól függően. A régészet egyik legfontosabb leletegyüttesének és a történelem legősibb nyomtatványának felfedezőjét itthon kevésbé ismerik, mint a nagyvilágban. Belső-Ázsia világhírű kutatójáról azonban az MTA könyvtára őrzi az egyik legnagyobb gyűjteményt, erre építve Sajó Tamás csinált egy remek honlapot, ésennek kibővített anyagát most a Magyarok a Selyemúton című kiállításon mutatták be. (A kiállítás január 31-ig nézhető meg.) Az alábbi képek innen származnak.

Rovatok