Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia, aminek annyi esze van, mint egy bogárnak

2019. január 11., péntek 16:02

Az amerikai hadsereg egy új megközelítésből fejlesztene mesterséges intelligenciát. A Pentagon kísérleti kutatóintézete, a DARPA nemrég pályázatot hirdetett: olyan mesterséges intelligenciát szeretnének gyártatni, aminek annyi esze van, mint egy rovarnak. A kezdeményezés célja, hogy a hagyományos szoftvereknél kisebb és hatékonyabb MI-t fejlesszenek.

Az emberekkel ellentétben a rovarok intelligenciája az egyszerű stimulációkra fogékony; elég a reflexszerűen fény felé repülő éjjeli lepkékre gondolni. Bár ezek az egyszerű megoldások gyakran visszaütnek – például a lepkékkel is előfordul, hogy belerepülnek a gyertyalángba, amitől elégnek –, a gépi alkalmazásuk viszonylag egyszerű, így könnyen lehet őket katonai célra használni.

A hasonló jellegű kutatások az 1980-as években kezdődtek az MIT-n, amikor a robotika szakértője, Rodney Brooks elkészítette az első, primitív elven működő robotokat. Ezek közül a legsikeresebb kísérlet a Herbert nevű robot volt, ami önállóan manőverezett az irodában, és összegyűjtötte az üres üdítősdobozokat. Herbert az akadályokat megkerülve azonosította és gyűjtötte be a szemetet, majd egy szemeteszsákba dobta őket – és ehhez mindössze 15 egyszerű szabályt kellett követnie.

Herbert legnagyobb előnye az volt, hogy nagyon kis számítási teljesítményt és memóriát igényelt. A feladat ellátásához csak az iroda belső térképére, illetve néhány szenzorra volt szüksége – emiatt jóval gyorsabban és hatékonyabban láthatta el a feladatait, mint a jóval komplexebb konstrukciók. A Herberthez hasonlóan primitív, de egyes célfeladatokra hatékonyan használható mesterséges intelligencia katonai alkalmazásánál nagy előnyt jelenthet, hogy jóval gyorsabban betaníthatók, mint a mély tanulással okosodó mesterséges intelligenciák.

(Popular Mechanics)

Rovatok