Index Vakbarát Hírportál

Házkutatást tartottak a Huawei lengyel központjában

2019. január 11., péntek 11:57

Házkutatást tartottak a kínai távközlési óriáscég, a Huawei lengyelországi székhelyén pénteken. Mindez azután történt, hogy – mint korábban megírtuk – kémkedés gyanújával letartóztattak Lengyelországban egy lengyel és egy kínai állampolgárt. A bíróság pénteken három hónapos előzetes letartóztatásba helyezte őket.

A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhelyettes, Maciej Wasik a PAP hírügynökséggel tudatta: a kínai férfi egy nagy elektronikai cég által alkalmazott üzletember, a lengyel pedig a kiberkereskedelem köreiben ismert személy.

A lengyel TVP Info úgy tudja, hogy Veijing V.-t, a Huawei lengyelországi részlegének egyik igazgatóját, valamint Piotr D.-t, aki 2011-ig a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) tisztje volt, már kedden őrizetbe vették. A TVP Info az ABW anyagaira hivatkozva közölte: a két férfi a kínai titkosszolgálatnak kémkedett. Tevékenységükért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A gyanúsítottak nem ismerték be bűnösségüket, és elutasították, hogy vallomást tegyenek.

Kedd reggel az ABW átkutatta mindkét gyanúsított házát, és iratokat, adatokat foglaltak le a Huawei lengyelországi irodáiban, valamint Piotr D. legutóbbi munkahelyein: a francia tulajdonú Orange francia tulajdonú telekommunikációs cégnél, valamint a lengyel Elektronikus Távközlési Hivatalban.

Piotr D.-nek az ABW-tól való távozását annak idején az egyik híres lengyelországi korrupciós ügy, a több magas rangú tisztségviselőt, valamint a Hewlett Packard és az Oracle amerikai informatikai cégek lengyelországi menedzsereit is érintő, úgynevezett informatikai botránnyal hozták összefüggésbe. Magával Piotr D.-vel szemben azonban vádat ez ügyben soha nem emeltek – idézi fel a TVP Info.

Veijing V. a pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén végzett lengyel szakosként. 2006 óta az észak-lengyelországi Gdanskban dolgozott a kínai főkonzulátuson, 2011-ben pedig a Huawei alkalmazta, és Lengyelországba irányította: a cég termékeinek a közszférában való értékesítésével bízták meg. Jelenleg nem rendelkezik diplomáciai státusszal – értesült a TVP Info.

A csehek is tartanak a Huaweitől

Milos Zeman cseh államfő szerint Kína válaszintézkedéseket készít elő Csehország ellen, miután a cseh titkosszolgálatok a közelmúltban biztonsági kockázatnak minősítették a kínai Huawei cég technológiáit, és nyilvánosan figyelmeztetést adtak ki azok használatával kapcsolatban. Zeman azt mondta: a biztonsági szolgálatok lépése miatt veszélybe kerültek a Skoda autógyár, valamint a PPF befektetőcsoport kínai beruházásai, valamint a Huawei 8,5 millió korona értékű tervezett befektetése Csehországban. A prágai sajtó szerint a Huawei az összeget egy 5G mobilhálózat létrehozásába fektette volna.

Michal Koudelka, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) és Dusan Navrátil, a Kibernetikai és Információs Biztonsági Hivatal (NÚKIB) igazgatói nyilvános figyelmeztetésükkel komoly mértékben veszélyeztették a Cseh Köztársaság gazdasági érdekeit – mondta az államfő. Zeman szerint a két intézménynek nincsenek bizonyítékai a kínai technológiák veszélyességéről. Az elnök megjegyezte: hitelesebbnek tartja a német kiberbiztonsági intézet igazgatójának közelmúltban elhangzott nyilatkozatát, miszerint a Huawei-technológiák veszélyességére nincsenek konkrét bizonyítékok.

A NÚKIB tavaly decemberben nyilatkozatot adott ki, miszerint a Huawei és a ZTE kínai társaságok technológiái biztonsági kockázatot jelentenek. A cseh kormány ezután utasította az állami intézményeket, hogy a NÚKIB ajánlásai alapján vizsgálják meg a hatáskörükben lévő kínai eredetű számítógépes infrastruktúrákat. A cseh sajtó úgy tudja, 160 fontosabb állami intézmény használja a Huawei technológiáit.

(MTI)

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Huawei magyarországi képviseletétől az alábbi közleményt kaptuk:

„A Huawei Technologies betartja a hatályos nemzetközi és helyi törvényeket, szabályozásokat minden egyes országban, ahol működik. Minden munkavállalótól megköveteljük ugyanezt a magatartást. A lengyel esetet – mivel a történteket meg kell ismernünk és kivizsgálnunk – a Huawei Technologies egyelőre nem tudja kommentálni.”

Rovatok