Index Vakbarát Hírportál

Soha ne izmozz egy rendszergazdával, chico

2019. január 11., péntek 15:11

A mexikói Sinaloa drogkartell vezetőjét, El Chapót, azaz a Köpcöst sok mindennel lehet vádolni a kábítószer-kereskedelemtől a bérgyilkosságig, de azzal aligha, hogy olvasott ember lenne. Az speciel még egy értelmiségitől sem várható el, hogy betéve tudja William Butler Yeats Második eljövetelét („széthull minden; már nem tart a közép / a földet anarchia dúlja szét”), de már Michael Crichton Jurassic Parkjából is kiderül, hogy a rendszergazdákat mindig tejben-vajban kell füröszteni, mert ha velük nem stimmel valami, kétszáz oldallal később elszabadulnak a velociraptorok, és kibelezik az őket megalkotó genetikus mérnököket.

A Köpcöst, a drogháborúnak ezt a félelmetes figuráját ugyanis az buktatta le, hogy a rendszergazdáját lebuktatta a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), majd beszervezték, és elkezdett a saját kartellje ellen dolgozni. A rendszergazda, Jorge Cifuentes hozzáférést nyújtott a nyomozóknak a Köpcös kommunikációs infrastruktúrájához, illetve ellátta a rendőröket a beszélgetések titkosításának feltöréséhez szükséges eszközökkel. Így a hatóságok belehallgathattak a Köpcös üzleti ügyeibe.

Cifuentes amúgy nem lehetett észlény. Egyszer elfelejtett megújítani egy fontos licencet egy kommunikációt titkosító szoftverhez, így a narcotraficanték kénytelenek voltak titkosítatlan szöveges üzenetekkel és hanghívásokkal kommunikálni. A hatóságok így azt is lehallgatták, ahogy a Köpcös minősíthetetlen stílusban üvöltözött Cifuentesszel az egyik, nem biztonságos csatornán.

Az FBI végül lépre csalta Cifuentest, miután 2010-ben beugratták, és megbeszéltek vele egy találkozót. Ezután beszervezték besúgónak, és ebben a munkakörben sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint rendszergazdaként: több mint 1500 telefonhívást tudtak lehallgatni. A beszélgetéseket bizonyítékként használják a Köpcös tárgyalásán, és úgy tűnik, ezeknek a vérfagyasztó hangvétele nem fogja a vádlott oldalára állítani az esküdtszéket.

(Boing Boing)

Rovatok