Index Vakbarát Hírportál

Gőzűrhajóval hódítaná meg a távoli naprendszert a NASA

2019. január 12., szombat 21:59

Tiszta Verne: Elkészítették egy gőzmeghajtású űrhajó prototípusát; a jármű egyszer talán kisbolygóról kisbolygóra szállva fedezhetné fel a világűrt, anélkül, hogy kifogyna az üzemanyagból. A projektet a NASA finanszírozza.

Az űrhajó elvileg végtelen távolságot tudna megtenni az űrben, legalábbis ha megfelelő égitesteken újra tud töltekezni. Ezek olyan helyek lennének, ahol van víz és nem túl nagy a gravitáció, ilyenből pedig elég sok van: egy hasonló elven működő űrhajó teoretikusan a Hold, a Ceres, az Európé, a Titán és Pluto között is tudna röpködni, ahogy fel tudna szállni a Merkúr sarkvidékéről és kisbolygókról is.

A jelenlegi űrjárművek véges hajtóanyag-kapacitással rendelkeznek, ami behatárolja a lehetőségeket; egy gőzmeghajtású űrhajó viszont sokkal inkább lehetővé tenné az újbóli felszállásokat – írja az Independent.

Az űrhajó többféle energiát használhatna fel az elképzelések szerint. Napenergia felhasználásával bányászhatna jeget az égitestekről és alakíthatná át az  gőzzé, ami aztán hajtaná a járművet, de a Naptól távolabb (például a Plutón) akár radioaktív anyagok bomlásával is nyerhetne energiát.

A World Is Not Enough („A VIlág Nem Elég, WINE) névre keresztelt projekt gazdája egy robotikával foglalkozó cég, a projektet pedig a NASA finanszírozza. Már létrehoztak egy kb. 40 centiméteres prototípust, amit egy kisbolygók anyagát szimuláló laboratóriumban próbálták ki.  Kris Zacny, a fejlesztő Honeybee Robotics vezetője szerint az űrhajó potenciálisan megváltoztathatja az univerzum felfedezését.

Rovatok