Index Vakbarát Hírportál

3D nyomtatóval készül a gerinctörés ellenszere

2019. január 15., kedd 15:52

Meghibásodott emberi szervek helyreállításában segíthet a Kaliforniai Egyetemen továbbfejlesztett háromdimenziós printer, amellyel pontosan a sérülésbe illeszkedő gerincvelőszakaszt tudnak létrehozni.

A gyógyászatban használt speciális nyomtatók gyakorlatilag számítógép által vezérelt pipetták, amilyenekkel a kémiaórán is találkozhattunk, ezekkel helyezik egymásra az élő sejtek rétegeit, hogy mesterséges szövetet hozzanak létre. A nanotechnológiai mérnök Shaochen Chen és az idegsebész Mark Tuszinski által kifejlesztett nyomtató abban egyedülálló, hogy 1 mikron felbontással működik, míg a legtöbb hasonló gép 200 mikron pontosságú.

Ez tette lehetővé, hogy a legapróbb részletekig rekonstruálni tudják a gerincvelőt, megfelelő helyre téve a szürke- és a fehérállományt.

Módszerük egy kísérleti patkányon működött, áthidalták a gerincvelő szakadását, és részben helyre tudták állítani az állat hátsó végtagjainak mozgását.

Először egy apró implantátumot nyomtattak szoftgélből, ezt töltötték fel neurális őssejtekkel, szintén a printer segítségével. Idővel idegsejtek és axonok alakultak ki, amelyek kapcsolatokat építettek ki a gerincvelővel, és az állat keringési rendszerszerét is sikerült megfelelően összekötni a sérült területen.

Hogy a gerincükön megsérült emberek újra járni tudjanak, arra még várni kell. Chen csapata csupán egy elvágott gerincen tesztelte a módszert, a baleseti sérülteknél nem ilyen szép és tiszta a sérülés, ami megnehezítheti a hiányzó szakasz pótlását. De ha sikerül is megoldani ezt a problémát, akkor is előbb főemlősökön kell tesztelni a módszert, mielőtt sor kerülhet az embereken elvégzett klinikai tesztekre, melyet követően rutineljárássá válhat a gerincfoltozás.

Chen és Tuszinski eredményeiről a Nature Medicine szaklap számolt be.

(Wired)

Rovatok