Index Vakbarát Hírportál

Oroszország elvesztette az egyetlen űrteleszkópját

2019. január 15., kedd 11:27

Működik az oroszok Spektr-R műholdja, és rendben kering a pályáján, ám a földi irányítóközpont elvesztette fölötte az irányítást. Az most az egyetlen teleszkóp, amit az oroszok működtetnek a világűrben. A Spektr-R (amely Szpektr-R és Ragyioasztron néven is ismert) egy rádióteleszkóp, amely a Hubble űrtávcsőnél ezerszer nagyobb felbontású képeket tud készíteni.

Akkor észleltek hibát a földi irányítók, amikor egy általuk küldött jellel megpróbálták bekapcsolni a jeltovábbítóját. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta a problémát. Az orosz TASS hírügynökség szerint elképzelhető, hogy a kozmikus sugárzás tette tönkre az űreszköz elektronikáját.

Mivel a Spektr-R felől továbbra is érkeznek adatok, nagyon úgy tűnik, hogy a fedélzetén lévő tudományos műszereket nem érinti a kommunikációs rendszer meghibásodása.

Ez azt jelenti, hogy életben van a műholdunk, van áramellátása, a tudományos berendezések is működnek, és van értelme megpróbálni felvenni a kapcsolatot vele - mondta Juri Kovalev, a Spektr-R projekt vezető kutatója.

A műholdat 2011. július 18-án indították el az űrbe, és eredetileg 5 éves pályafutást szántak neki, amit meghosszabbítottak. Utóda a Spektr-RG lesz, amit idén márciusban terveznek útnak indítani.

 

Rovatok