Index Vakbarát Hírportál

Stabilnak hitt gleccserek is olvadnak az Antarktiszon

2019. január 15., kedd 09:07

Az Antarktiszhoz eljutó meleg óceáni vizek felgyorsították a gleccserek olvadását az elmúlt négy évtizedben, ezért kutatók szerint a vártnál nagyobb mértékben nőhet meg a tengerek szintje. Miközben a jeges kontinensen évente 40 milliárd tonna jég olvadt el az 1979 és 1989 közötti periódusban, ez 2009-től évente legalább 252 milliárd tonnára nőtt.

Egy milliméternyi globális tengerszint-emelkedéshez nagyjából 360 milliárd tonnányi jég elolvadása szükséges.

Az antarktiszi jégtakarót érintő változások sokkal több régióban megtapasztalhatók, mint azt korábban gondoltuk - magyarázta Eric Rignot, az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) publikált tanulmány szerzője, aki a NASA-nál és a Kaliforniai Egyetemen dolgozik. Rignot szerint alaposabban kell tanulmányozni a Kelet-Antarktiszt, ahol a kutatásaik során a jégréteg gyengeségeire figyeltek fel.

A kutatások eddig a nyugati régiókra fókuszáltak, ahol erőteljesebb olvadást tapasztaltak. Ott a Pine Island-gleccser önmagában 1000 milliárd tonna jeget vesztett, míg a Thwaites-gleccser 634 milliárdot. Csak a Nyugat-Antarktisz gleccsereinek teljes elolvadása 5,28 méterrel emelné meg a globális tengerszintet.

Most úgy vélik a tudósok, hogy az évszázad végére körülbelül egy méterrel nőhet a globális tengerszint. A múlt évszázadban, 1900 óta körülbelül 20 centiméteres növekedést mértek. Az Antarktiszon egyébként olyan sok jég van, hogy ha mind elolvadna, az körülbelül 57 méterrel emelné meg a tengerek szintjét.

(Science Alert)

Rovatok