Index Vakbarát Hírportál

Készül a hajlítható kijelzőn futó Windows

2019. január 16., szerda 14:12

Megnyugtató hír, hogy a Microsoft is készül a hajlítható kijelzők megjelenésére, így ha a Windowst utoléri 2019 legnagyobb őrülete, akkor arra a redmondi csapatnak lesz válasza. Ebben a munkában a csipgyártók is támogatják, hiszen a Windows valamilyen hardver segítségével fogja kitalálni, hogy mikor kell teljes kijelzős, és mikor hajlított módban megjeleníteni a szoftvereket.

A kihajtott kijelzőjű eszközök lehetnek az érintőkijelzős tablet-laptop hibridek utódjai

A januárban Las Vegasban megrendezett CES-en a Royole Corp mutatott be egy hajtogatható eszközt, de a Samsung már korábban felvillantott egyet tavaly, és azt mondják, hogy idén boltokba kerül egy kiforrott eszközük. Állítólag éveken át dolgoztak azon, hogy megfelelő anyagokat találjanak a kijelzőhöz, ami nem fárad el, és hogy megtalálják a belső alkatrészek, az akkumulátor és az elektronika megfelelő helyét ezekben a többfunkciós eszközökben.

A Google már korábban bemutatta az összehajtható telefonokhoz elkészített grafikus felhasználói kezelőfelületét. Azt rebesgetik, hogy idén egy hajtogatós Pixel mobil is piacra kerül. Ebből a buliból természetesen a kínai gyártók sem akarnak kimaradni, a Huawei  és a Xiaomi  is előállhat idén hajlítható mobilokkal.

A kíváncsiságunk egyre csak fokozódik, hogy mekkora hatása lesz a hajtogatásnak a mindennapi életünkre, és mennyire lesznek praktikusak. Nem egészen látható előre, hogy az ujjlenyomatos beléptetést miként oldják meg, hogy zárt és nyitott kijelzővel egyaránt működjön, ahogy a kamerák elhelyezése sem triviális. A tabletek és a telefonok virtuális billentyűzete is nagyon eltérő, és ezek a kihajtott telefonok még nem lesznek akkorák, hogy tíz ujjal pötyögjünk rajtuk. 

Elefántfület növesztünk, ha kihajtott állapotban kell fogadni egy telefonhívást?

Mivel a Samsung is érintett ebben az egészben, adott lenne az S toll és a kézírásfelismerés használata, de ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy nem fog-e összecsukódni a kijelző irkálás közben. Ehhez annyi is elég lehet, hogy egy egyenetlen felületre fektetjük le a kinyitott telefont.

Az S toll és az élein hátrafelé ívelt kijelző, de a Microsoft Windows futtató hibrid gépek is évekkel az első bemutatkozásuk után váltak elfogadottá és igazán hasznossá, ez alapján arra tippelünk, hogy idén csak a "kinek nagyobb" verseny díjazottjai lehet majd kihirdetni, és a végső győzelemhez még több évnyi kitartó munka kell. 

(The Verge)

Rovatok