Index Vakbarát Hírportál

140 milliárd forintot költ Seattle környékének lakásaira a Microsoft

2019. január 17., csütörtök 17:56

A vállalat 500 millió dollárt - nagyjából 140 milliárd forintot - ad a főhadiszállása környékén lévő lakhatási problémák megoldására. A Microsoft központja a nyugati parton, a Washington állambeli Redmond zöldövezetében van, egy rövid buszútra Seattle belvárosától. A vállalat eddig is évente betett 100 millió dollárt az állam lakásépítési programjába, de a mostani az eddigi legnagyobb ilyen felajánlása, és ez egy csapásra nagyobb változást hozhat.

Általános probléma az Egyesült Államokban, hogy ahol megjelennek a nagyvállalatok, a lakásárak az egekbe szöknek. Ugyanez történt San Francisco és a Szilícium-völgy környékén, Seattle pedig a Microsofton kívül még az Amazonnal is otthont ad. Aki nem ezeknek a tech cégeknek dolgozik csillagászati összegekért, annak szép lassan megfizethetetlenné válnak a bérleti díjak. 

A Microsoft okosan akarja elkölteni a pénzét, és kimondottan nem a saját dolgozóinak akar kedvezni. A pénz nagy része olyan lakások megépítésére megy el, melyeket az alacsony és a közepes jövedelmű dolgozók tudnak majd igénybe venni, akik "a gyermekeiket tanítják, a tüzeket oltják, vagy életben tartanak minket a kórházakban" - mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke.

Egyelőre nem tudni, hogy a pénz mire lesz elegendő, a Microsoft mindenesetre abban bízik, hogy több tízezer lakás épülhet meg a támogatásukkal. Az összegből 250 milló dollár a 62 ezer dollár alatti családi jövedelemmel rendelkezők támogatására megy, 225 millió jut a közepes jövedelmű (évente 62-124 ezer dollárt kereső) családoknak, a maradék 25 milliót pedig közösségi kezdeményezésekre fordítják.

Szükség is lesz az új lakásokra, mivel a Microsoft nemrég bejelentette, hogy jelentősen kibővíti a központját, ahol 8000-rel több dolgozónak lesz hely. Van miből költeni az ilyen programokra: a vállalatnak 135 milliárd dollárja van készpénzben és rövid lejáratú befektetésekben.

(S eattle Times )

Rovatok