Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják Amerikában a Huawei egyes termékeit

2019. január 17., csütörtök 10:31

Amerikai törvényhozók egy csoportja kétpárti törvényjavaslatot nyújtott be szerdán este a Huawei gyártotta chipek és egyes alkatrészek amerikai forgalmazási tilalmáról. A törvényhozók javaslata nemcsak a Huawei, hanem a ZTE és más kínai vállalatok olyan termékeire is vonatkozik, amelyek forgalmazása amerikai szankciókat, törvényt vagy exportellenőrzési szabályokat sért.

A törvényjavaslatot röviddel azután nyújtották be azzal, hogy a Wall Street Journal megírta: az FBI nyomozást folytat a Huawei ellen ipari titkok eltulajdonításának gyanúja miatt. A lap információi szerint a Huawei ipari-kereskedelmi titkokat lop el amerikai üzleti partnereitől, köztük például a német T-Mobile amerikai leányvállalatától. A lap konkrétan a T-Mobile okostelefonjainak tesztelésére használt technológiának az ellopását említette. A WSJ szerint a nyomozás részben egy polgári peres eljárás miatt indult meg: egy seattle-i esküdtszék felelősnek találta a Huaweit egy T-Mobile-üzem robottechnológiájának ellopásában.

A lap értesüléseit sem az amerikai igazságügyi minisztérium, sem a Huawei szóvivője nem kommentálta.

A Huawei a világ legnagyobb telekommunikációs berendezéseket gyártó cége, és a világon a második legnagyobb okostelefon-gyártó. A cég tevékenységét az Egyesült Államokban régóta vizsgálják. Az amerikai kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza a Huawei-berendezések rácsatlakozását a nagy amerikai hálózatokra. Washington attól tart, hogy a Huawei eszközeivel a kínai hatóságok kémkednek.

Az amerikai konzervatív portál, a Washington Free Beacon szerdán írt hosszú elemzésében az áll, hogy az amerikai hírszerzés szerint a Huaweinek szoros kapcsolatai vannak a Kínai Kommunista Párttal és a kínai polgári és katonai hírszerző szervekkel.

A hét elején a Financial Times sencseni tudósításában arról írt, hogy Zsen Cseng-fej, a cég idős, a nyilvánosság elől elzárkózó alapítója újságírók előtt kijelentette: a vállalat soha, egyetlen kormánytól sem kapott megkeresést információk átadására. Azt elismerte, hogy támogatja a Kínai Kommunista Pártot, de nem okozna kárt egyetlen más országnak sem.

Frissítés: cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt kaptuk a Huawei magyarországi képviseletétől:

A Huawei Technologies nem kívánja kommentálni a média értesüléseit. A hírben szereplő üggyel kapcsolatban ugyanakkor fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Huawei és a T-Mobile 2017-ben rendezték vitájukat, miután az Amerikai Egyesült Államok bírósága nem állapított meg károkozást, jogalap nélküli gazdasági előnyszerzést, se szándékos, rosszindulatú magatartást a Huawei részéről a T-Mobile üzleti titkait illetően.

(MTI)

Rovatok