Index Vakbarát Hírportál

Pusztul a kávé

2019. január 17., csütörtök 14:14

A vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát fenyegeti a kipusztulás. A szakértők szerint a kávéfajok eltűnéséről a klímaváltozás és a kártevő rovarok egyre súlyosbodó problémája tehet. A londoni Kew Gardens szakemberei szerint a fenyegetett fajok közé tartozik a leggyakrabban termesztett arab kávé (Coffea arabica) vadon élő rokona is.

A világ kávékereskedelme jelenleg két fajra, az arab kávéra (60 százalék) és a robuszta kávéra (40 százalék) épül. Az arab kávé hazájának számító Etiópia Afrika legnagyobb kávéexportőre. A kávétermesztés 15 millió ember számára jelent megélhetést az országban.

A Science Advances-ben és a Global Change Biology-ben publikált tanulmányok szerzői a világon előforduló 124 kávéfaj kutatásait átvizsgálva megállapították, hogy több a növények több mint 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. A Kew Gardens munkatársa, Eimear Nic Lughadha rendkívül magasnak nevezte ezt a mutatót; az eltűnő fajok számát korábban 22 százalékra becsülték.

Az Afrika, Madagaszkár, Ázsia és Ausztrálázsia trópusi területein vadon termő kávéfajok fontosságát az adja, hogy segítségükkel a betegségeknek és az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati feltételeknek ellenálló új növényeket lehet termeszteni.

(MTI)

(Borítókép: Munkások dolgoznak egy brazil kávéültetvényen - fotó:  Rodrigo Capote / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok