Index Vakbarát Hírportál

Robot fejtette meg egy 290 millió éves őslény titkát

2019. január 18., péntek 11:56

Az evolúciós biológus John Nyakatura kutatócsoportjának két egymástól független információforrásuk volt a közel háromszázmillió évvel ezelőtt élt Orabates pabsti nevű magzatburkos őslényről, amely még az emlősök, madarak és gyíkok közös őseként ismert. A berlini Humboldt Egyetem kutatónak egy csodálatos állapotban megmaradt csontvázuk volt, amelyre a németországi Bromacker bányában találtak rá még 2000-ben, a másik lelet pedig a 90 centiméter hosszú állat néhány lábnyoma.

A tudósok megtehették volna, hogy végtelen türelemmel elkezdnek bábjátékozni a csontokkal, hátha kitalálják, hogyan illenek bele a nyomokba, de ehelyett inkább megkérték Kamilo Melót, a svájci Lausanne-i Egyetem robotikai szakértőjét, hogy építsen nekik egy mozgó őslényrobotot a csontok és a lábnyomok alapján.

Így végre kiderült, hogy miként lépkedtek az őslények a Föld felszínén, és nem utolsó sorban a kutatóknak lett egy végtelenül menő játékuk is, nekünk pedig egy videók az őslényről.

A négylábú növényevő még jóval a dinoszauruszok előtt jelent meg. Az első kétéltű állatok a tudósok becslése szerint 350 millió évvel ezelőtt léphettek ki a szárazföldre, és a magzatburkosok 310 millió évvel ezelőtt fejlődhettek ki. 

(Phys.org)

Rovatok