Index Vakbarát Hírportál

A Google mesterséges intelligenciát ad a Wikipédiának

2019. január 23., szerda 14:24

A davosi világgazdasági fórumon jelentette be a Google, hogy további 3,1 millió dollárral támogatja a Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Alapítványt. Emellett a Wikipédia szerkesztői a jövőben ingyenesen vehetik igénybe a Google bizonyos gépi tanuláson alapuló eszközeit.

A mostani pénzügyi támogatással összesen 7,5 millió dollárra növekszik az ingyenesen hozzáférhető online enciklopédiának juttatott Google-donáció. 2 millió dollárt a napi működés költségeire, a fennmaradó összeget pedig a hosszú távú fenntarthatóság megalapozására fognak fordítani.

Emellett kiterjesztik a Wikipédiával még 2017-ben közösen indított Tiger projektet is, amely az enciklopédiában erősen alulreprezentált nyelveken megjelenő cikkek írását támogatja. Ide tíz nyelv, például egyes indiai nyelvek tartoznak.

A pénzügyi támogatáson felül a Wikipédia cikkeket szerkesztő önkéntesei a mostaninál sokkal integráltabb formában és ingyenesen használhatnak számos olyan Google-szolgáltatást, amelyek hátterében gépi tanulást alkalmazó algoritmusok működnek. Így hozzájuthatnak a Custom Search API-hot, és a Cloud Vision API-hoz is. Ezek segítségével főként a cikkekben leírt adatok forrásának meghivatkozása válik egyszerűbbé. Anélkül tudnak majd források után kutatni, hogy el kelljen hagyniuk a Wikipédiát. A Cloud Vision pedig például lehetőséget biztosít a szerkesztőknek könyvek gyors és hatékony digitalizációjára. A Wikipédiába beépülő Google Translate-modul pedig újabb tizenöt nyelvre fordítja le automatikusan a cikkeket.

Ugyanakkor a Google részéről a Wikipédia támogatása távolról sem színtiszta altruizmus.

Mint a Wired felhívja rá a figyelmet, a cég is ezernyi módon hasznosítja a Wikipédia adatait, így legalább annyit profitál az együttműködésből, mint az enciklopédia. A keresések találati oldalainak jobb hasábján megjelenő információk legtöbbször a Wikipédiáról származnak, ahogy a Google tulajdonában lévő Jigsaw is a Wikipédiát használja a trollok ellen harcoló mesterségesintelligencia-algoritmusának betanítására.

A Google nincs egyedül a Wikipédia használatával, hiszen az Apple Siri és az Amazon Alexa digitális asszisztensei is gyakran a Wikipédiát böngészve válaszolnak a nekik feltett kérdésekre. Ennek megfelelően e cégek is támogatják az enciklopédiát.

Forrás: Wired

Rovatok