Index Vakbarát Hírportál

Több mint 14 ezer HIV-fertőzött adatai kerültek ki a netre

2019. január 28., hétfő 15:59

Súlyos adatlopási ügyre derült fény Szingapúrban, 14 200 HIV-fertőzött páciens adatai kerültek ki az internetre, jelentette a CNN. A történtekről a városállam egészségügyi minisztériuma adott ki hétfőn közleményt, ami szerint 2013 januárja előtti időszakból fértek hozzá illetéktelenek HIV-fertőzött emberek és hozzátartozóik adataihoz. Az adatlopásról a rendőrség értesítette a minisztériumot, ami sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, és közölte, hogy január 26. óta folyamatosan tájékoztatják az érintetteket, és segítséget nyújtanak azoknak, akik szerepelnek a nyilvánossá tett listán.

A jelenlegi információk szerint 5400 szingapúri és 8800 külföldi páciens adataihoz fért hozzá az egyelőre ismeretlen támadó. A megszerzett adatok a fertőzöttek nevét, azonosítószámát, lakcímét és telefonszámát, a HIV-teszt eredményét és a kapcsolódó orvosi információkat tartalmazták. Ezen kívül 2400 hozzátartozó nevét, azonosítószámát, lakcímét és telefonszámát is ellopta a behatoló.

A különösen érzékeny adatok internetre kerülését meglehetősen aggasztónak, stigmatizálónak tartják civil szervezetek. Leow Yangfa, az Oogachaga LGBT jótékonysági szervezet szóvivője szerint a fertőzöttek – részben homoszexuális férfiak –, eddig különféle okokból eltitkolták állapotukat, most komoly hátrányokat szenvedhetnek azzal, hogy nevük és orvosi státuszuk kikerült az internetre. Szingapúrban illegális a két férfi közötti szexuális viszony, és elvileg kétéves börtönbüntetéssel is sújtható.

HIV-fertőzött külföldiek elvileg nem is léphetnek az állam területére 2016-ig, a mostani adatlopásra pedig ezzel a szabályozással összefüggésben derült fény. Egy Szingapúrban 28 hónap börtönre ítélt, majd 2018-ban kiutasított HIV-fertőzött amerikai férfi a minisztériumban dolgozó partnere segítségével kérte le adatait a nyilvántartásból, és eközben fért hozzá a többi HIV-pozitív páciens adataihoz. A szingapúri hatóságok szerint a férfi az által letöltött adatokat idén januárban kezdte föltölteni a netre, egyelőre nem tudni, hogy pontosan hová és hogy milyen módon és kiknek biztosít azokhoz hozzáférést.

Rovatok