Index Vakbarát Hírportál

Zalaegerszegen elindult az 5G

2019. január 28., hétfő 12:08

A Magyar Telekom elindított Zalaegerszeg belvárosában egy ötödik generációs (5G) tesztállomást, hogy megnézze, az új hálózati szabvány miként tud együttműködni a már meglévő élő hálózatokkal.

Ez a fejlesztés is része annak a törekvésnek, amellyel a magyar állam - számos együttműködő technológiai partnerével - fel kívánja helyezni a zalai várost a világ innovációs térképére. Itt építik meg ugyanis azt a járműipari tesztpályát is, amely az önjáró autók fejlesztését és tesztelését is lehetővé teszi majd a kiépített 5G hálózati környezetben.

Az 5G hálózatok több előnnyel is rendelkeznek a most használt 4G/LTE rendszerekhez képest:

Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik az 5G-t, hogy bizonyos szituációkban kiváltsa a vezetékes kapcsolatot.

A Magyar Telekom közleménye szerint az 5G néhány éven belül válik elérhetővé Európában.

Frissítés:

A szolgáltatótól megtudtuk, hogy most még csak routerekkel, prototípus eszközökkel tesztelik a hálózatot, és csak az év második felében várható az 5G-eszközök megjelenése a boltokban. Ebben a tesztelési fázisban még nem a gigabiteken és/vagy a milliónyi eszközön van hangsúly, hanem elsősorban az új technológia stabilitását vizsgálják a szakértők. Hogy mikor kezdik el az 5G-s teszteket a zalaegerszegi tesztpályán, egyelőre nem tudták megmondani, ennek még nincs kitűzött időpontja.

(Borítókép:  Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett 2018. december 7-én. - fotó:  Varga György / MTI)

Rovatok