Index Vakbarát Hírportál

Független tartalom-ellenőrző bizottságot állít fel a Facebook

2019. január 29., kedd 11:08

Tavaly novemberben jelentette be a Facebook, hogy a közeljövőben egy független vizsgálóbizottságba szeretnék kiszervezni a közösségi platformon megjelenő tartalmak kritikus problémáinak kezelését. A jövő héten 15 éves születésnapját ünneplő és az utóbbi években egyre több kellemetlen szituációba keveredő közösségi oldal most pontosította, hogy miképp is képzelik mindezt.

Egy hétfőn kiadott dokumentumban (.pdf) részletesen körüljárják, hogy hány fővel és miképp működik majd a sokféle komplex problémát kezelő, elfogulatlan testület. Az „An Oversight Board for Content Decisions” című munkaanyag szerint:

A leendő bizottság természetesen nem a naponta születő millió apró-cseprő üggyel fog foglalkozni, azokat továbbra is első és második körben a facebookos moderátorok kezelik. Az új testület a legbonyolultabb, legnagyobb körültekintést igénylő, sokadik fellebbezési kört futó ügyekre koncentrál majd, afféle legfelsőbb bíróságként.

A Facebook hamarosan szakértői műhelyeket szervez világszerte, hogy fél év alatt összehozzon egy sor szakértőt a szólásszabadság, technológia, demokrácia, emberi jogok vonatkozó területeiről. Ilyen műhelyek lesznek Szingapúrban, Újdelhiben, Nairobiban, Berlinben, New Yorkban, Mexikóvárosban és más egyelőre meg nem nevezett nagyvárosokban is.

(Gizmodo/Techcrunch)

Rovatok