Index Vakbarát Hírportál

Két legendás magyar hadihajóról mesélnek ezek az új videók

2019. január 29., kedd 09:30

Az abaújvári földvár és a limanowai csata 3D-s animációba öntése után két új videóval jelentkezett a Digitális Legendárium. Ezúttal a huszadik század eleji magyar történelem két szereplőjéről, a Szent István csatahajóról és a Lajta monitorról készítettek egy-egy, 3D-s jelenetekkel megspékelt videót a Hadtörténeti Múzeum megbízásából. A hadtörténet iránt érdeklődők itt az Indexen láthatják először együtt a két alkotást.

Tavaly volt száz éve, hogy elsüllyedt az Osztrák-Magyar Haditengerészet egyik büszkesége, a korabeli magyar hajógyártás abszolút csúcsteljesítménye, az SMS Szent István csatahajó. Mivel oktató jellegű videó még nem készült a hajóról, történetéről, a múzeum felkérte a digitális tartalmak előállításával is foglalkozó kft-t, hogy a rendelkezésre álló adatok, archív felvételek felhasználásával, szakértő segítségével állítsanak össze egy rövid videót, összeszedve, mit érdemes tudni a Szent Istvánról, a hajó végzetéről.



Ugyancsak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízásából készült hasonló kisfilm az SMS Leitha monitorról. Az 1871-ben vízre bocsátott folyami hadihajó az egykori Osztrák-Magyar Haditengerészet egyik utolsó, máig megmaradt hadihajója, ami az elmúlt esztendőben rendhagyó módon múzeumhajóként járt be tizenegy Duna menti települést és minden évben tavasztól őszig a Parlament előtt várja látogatóit.

Bár a Lajta az I. világháború idején már elavult volt, azért némi korszerűsítés után végigharcolta azt. A háború után részt vett a kaotikus magyarországi forradalmi-ellenforradalmi harcokban, míg végül 1921-ben leszerelték. Az 1990-es évek elejéig, mint elevátorhajó dolgozott a Dunán, majd 2010-ben építették át múzeumhajóvá.

A filmet a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében lévő kissé töredékes anyagok alapján, szakértői segítséggel állították össze, ugyancsak 3D-s jelenetekkel színesítve az amúgy is izgalmas anyagot. A két film két hónapig készült, a jövőben múzeumi kiállításokon, valamint a Lajta múzeumhajó monitorain futnak majd kisfilmek, tudtuk meg Hajnal Ödöntől, a Digitális Legendárium Kft. ügyvezetőjétől.

Rovatok