Index Vakbarát Hírportál

Curiosity szakított Vera Rubinnal

2019. január 30., szerda 16:03

A Curiosity marsjáró elkészítette utolsó szelfijét a vörös bolygó Vera Rubin hegyvonulatánál és elindult a Sharp-hegy irányában lévő agyagos terület felé, közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory. (A szonda a robotkarja végén lévő Mars Hand Lens Imager kamerát használva készített el január 15-én egy 57 felvételből álló képsorozatot, amelyből összeállt a szelfi.)

A hegyvonulat több mint egy éve volt az autóméretű marsjáró otthona, mialatt új mintákat gyűjtött a kutatók számára. Az utolsó, 19. mintavételt december 15-én végezte el a Rock Hall nevű hegygerincen, a furat a marsjáró előtti kerek sziklán, a képen kissé balra lentebb, a bal első kerékkel kb. egy vonalban látható. A táj helyi porviharok miatt jóval porosabbnak tűnik, mint amennyire az évnek ebben a szakában megszokott.

A Curiosity 2017 szeptembere óta végzett kutatásokat a Vera Rubin hegyvonulatnál. Most egy agyagos terület felé tart a Sharp-hegytől délre lévő völgyben. Az agyagásványok több információval szolgálhatnak azokról az ősi tavakról, amelyek a Sharp-hegy alacsonyabban fekvő területeinek formálásában szerepet játszottak.

A nukleáris energiával üzemelő Curiosity 2012 augusztusában landolt a Marson a Gale-kráterben és 2014-ben érte el a hegy lábát. Azóta változatos területeken haladt át, amelyeken víz és szél nyomaira is bukkant. A Marson 2018 nyarán kitört porvihar a Curiosityval ellentétben a napelemmel működő Opportunity marsjárót elnémította, nem érkeznek róla jelzések. (MTI)

Rovatok