Index Vakbarát Hírportál

Indiában terjeszkedik tovább a motorcsónakos Uber

2019. január 30., szerda 11:26

Úgy tűnik lassan beindul az Uber fuvarmegosztó cég vízitaxi szolgáltatása is. Korábban voltak már rövid életű próbálkozások Bostonban, Miamiban és Isztambulban a nyári hónapokban, de stabilan először 2017-ben, Horvátországban vetette meg lábát az UberBoat.

A Dalmát-tengerparton 2017. június 26-án beindított motorcsónak-szolgáltatás Split, Hvar és Dubrovnik térségét látja el: a térségbe érkezők reptéri transzfert vagy kirándulást igényelhetnek az uber appján keresztül. (A transzfer Split Divulje reptere és Hvar sziget között érhető el, a kirándulás opció Splitből, Hvarból a környező szigetekre irányul.)

A horvát sikeren felbuzdulva az Uber a 12 milliós metropoliszt, india India kereskedelmi, pénzügyi és szórakoztató központját, Mumbait szeretné bevenni az UberBoat szolgáltatás kiterjesztésével. A motorcsónakos Uber alapgondolata ugyanis az, hogy nagy forgalmú helyeken a gyors, alternatív vízi utak segítségével váltsa ki a tömegközlekedést, a menetrend szerinti komp- és hajóközlekedést. Az indiai nagyvárosban február elsején indul be a szolgáltatás, írja a localpress.co.in az Uber szerdai bejelentéséről.

Az ubercsónakot hívó mumbai felhasználók kisebb, 6-8 személyes, vagy tíznél is nagyobb utaskapacitású motorcsónakot rendelhetnek az app segítségével, legkésőbb 15 perccel a tervezett indulás előtt. A csónakok a város három népszerű tengerparti csomópontját kötik majd össze (ezek: Gateway of India, Elephanta Islands, Mandwa Jetty), a meglévő kompokhoz képest a motorcsónakok fele annyi idő alatt teszik majd meg az utat.

A szolgáltatás egyelőre fix áron rendelhető: 5700 rúpia (22 311 Ft) egy 6-8 személyes csónak, 9500 rúpia (37 185 Ft) a 10-es. Arról egyelőre nem esett szó, hogy dinamikusan nő-e majd a keresleti csúcsidőszakokban a fuvarok ára.

Rovatok