Index Vakbarát Hírportál

Komplex holdküldetésre készül idén Kína

2019. január 30., szerda 08:44

A Csang'o-5 kínai űrszonda több repülési szakaszban fogja elvégezni feladatát, közölték kedden kínai kutatók. Az űrszonda, amelyet év végén fognak útnak indítani a déli Hajnan tartományban lévő Vencsangi Kilövőállomásról, a Holdról vett mintákkal fog hazatérni küldetéséről. (2019-ben egyébként több mint harminc rakéta kilövését tervezi a kínai űrügynökség, köztük lesz az ügynökség legnagyobb rakétája, a Long March 5 is. Idén a tervek szerint több mint ötven műholdat és űrszondát küldenek az űrbe.)

Az űrszonda be fog lépni a Föld-Hold transzferpályára. A Hold közelében lelassít, hogy Hold körüli pályára álljon, majd süllyedni kezd és egy előre kiválasztott helyszínen leszáll, hogy elvégezze a kutatómunkát és kőzetmintákat vegyen, mondta Csing Peng, a Kínai Űrkutatási Akadémia kutatója, az űrszonda főtervezője keddi sajtótájékoztatóján.

Befejezve feladatát, Csang'o-5 elhagyja a Hold felszínét, felemelkedik és dokkol a Hold körül keringő űrhajóhoz. A visszatérő egység a légkörbe való belépés után a Belső-Mongólia Autonóm Területen lévő Siziwang Banner megyében száll le. A Csang'o-5 által a Földre hozott mintákat laboratóriumokban fogják kivizsgálni.

A Csang'o-5 űrszonda után további három missziót terveznek a kínai holdkutatási program keretében. A Csang'o-6 a tervek szerint a Hold déli pólusáról fog két kilogramm mintát hozni a Földre. A Csang'o-7 misszió célja a Hold déli pólusa körüli területek átfogó tanulmányozása lesz. A Csang'o-8 küldetése a tudományos kutatások és kísérletek mellett azoknak a kulcstechnológiáknak a tesztelése lesz, amelyek egy holdi kutatóbázis megépítéséhez szükségesek. (MTI)

Rovatok