Index Vakbarát Hírportál

Közel nyolcszáz iráni propagandacélokat szolgáló oldalt törölt a Facebook

2019. január 31., csütörtök 22:53

Január utolsó napján bejelentette a Facebook, hogy összesen 783 olyan oldalt, csoportot, illetve fiókot törölt, amelyek bizonyíthatóan propagandacélokat szolgáltak, és a közösségi oldal felhasználóinak manipulációja volt vele a cél.

A jelentés szerint a most lekapcsolt propagandaterjesztők mögött Irán állt, és összesen húsz országban igyekeztek ilyen módon formálni a közvéleményt: Afganisztán, Albánia, Algéria, Bahrein, Dél-Afrika, Egyiptom, Franciaország, India, Indonézia, Irán, Irak, Izrael, Jemen, Katar, Líbia, Mexikó, Marokkó, Németország, Pakisztán, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Szerbia, Tunézia és az USA volt az érintett országok között.

A módszer nem volt túl bonyolult, jellemzően álneves, de valódinak tűnő profilokat regisztráltak, amelyekkel oldalakat, csoportokat hoztak létre, és Iránnak kedvező híreket osztogattak meg ezekkel különféle felületeken.

Túl sok részletet nem tudni, de 262 oldal volt érintett, 356 felhasználói fiók, három Facebook-csoport, valamint 162 Instagram-fiók. Azt tudni még, hogy a műveletek már 2010-ben megkezdődtek, hogy az egyik oldalnak legalább kétmillió követője volt, és hogy az egyik csoportnak pedig legalább 1600 tagja. Az Instagram-fiókok közül pedig legalább az egyiknek több mint 250 ezer követője volt.

Hirdetésre az oldalak összesen nagyjából 30 ezer dollárt, kb. 8 millió forintot költöttek.

A Twitter ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy ő is küzd a közvélemény befolyásolására létrehozott oldalakkal, a 2018-as amerikai választásra készülve számos orosz, iráni, valamint venezuelai fiókot töröltek, mert azt tapasztalták, hogy propagandacélokra használják azokat.

A Facebook és a közösségi média több nagy szereplője azután kezdett el foglalkozni a felületeiken terjedő hamis, megtévesztő vagy a közvélemény tendenciózus befolyásolását célzó oldalakkal és fiókokkal, hogy kiderült, a 2016-os amerikai elnökválasztást nagy valószínűséggel az orosz propagandagépezet befolyásolni tudta a közösségi felületeken keresztül.

(AFP)

Rovatok