Index Vakbarát Hírportál

Kampánycélokat szolgáló profilokat törölt a Facebook és a Twitter

2019. február 1., péntek 05:43

Több országot is célba vettek a manipulatív kampányoldalak, amiket csütörtökön törölt a Facebook és a Twitter – írta meg az MTI.

A Facebook közleménye szerint az oldalak többsége Iránból származott és az iráni kormányzat álláspontját hangoztatták több politikailag kényesnek ítélt ügyben, mint például a palesztin-izraeli konfliktus, vagy a jemeni háború. A manipulatív profilokat 26 különböző országban is azonosították, többek között az Egyesült Államokban és Franciaországban. A közösségi portál összesen 783 oldalt szüntetett meg.

A Twitter állítása szerint az általa törölt 418 oldal az orosz Internet Research Agency nevű, álhíreket gyártó cég irányítása alatt állt. A profilok és az orosz trollgyár között azonban nem tud közvetlen kapcsolatot bizonyítani.

A két közösségi portál szerint a megszüntetett profilok olyan üzeneteket közvetítettek, amelyek a megcélzott országokban feszültség keltésre és a társadalom megosztására irányultak. Az eltávolított oldalakról értesítették az amerikai hatóságokat, valamint az érintett országok törvényhozóit.

Mindazonáltal a Facebook kiberbiztonságért felelős vezetője, Nathaniel Gleicher azt nyilatkozat, hogy a vállalat nem tudja minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy pontosan ki vagy kik állhatnak a kampányoldalak hátterében.

Rovatok