Index Vakbarát Hírportál

Magyar politikusok jelszavait is ellopták és kirakták a netre

2019. február 4., hétfő 14:40

Deutsch Tamás, Tállai András és Csányi Sándor emailcíme és jelszava is megtalálható minden idők legnagyobb kiszivárgott adatokat tartalmazó adatbázisában – derül ki egy képernyőképből, amelyet az adatokat átnéző Makay József kiberbiztonsági szakértő tett közzé egy Facebook-bejegyzésben.

A Collection #1-5 néven ismertté vált adatbázisról mi is többször írtunk, először csak az első adag vált elérhetővé, majd nem sokkal később a további részletek is felkerültek a netre. Összesen 3,5 milliárd felhasználónév-jelszó páros szivárgott ki, amelyek közül több is most először vált nyilvánossá, de mint az ilyen csomagoknál általában, ezek ezúttal is sok régi, már korábban kikerült adattal keverednek.

Azt, hogy részben régi adatokról van szó, jól mutatja a Makay által közzétett kép is, hiszen azon bankárok és politikusok mellett látható volt kollégánk, Szily László indexes emailcíme is, holott ő 2012 óta nem dolgozik már nálunk.

Több magyar politikus is érintett a szivárgásban: Makay a 24.hu-nak azt mondta, 67 fideszes és 45 MSZP-s emailcímet talált a listákon. 111 OTP-s cím is kiszivárgott. Nagy valószínűséggel ezek nagy része is régi, persze ettől még ma is működhetnek, ha az illetők régóta nem változtattak jelszót, illetve nem kötelezte erre őket a szervezetünk rendszergazdája.

Az adatszivárgásról az első részlet kikerülésekor részletesebben is írtunk, ebben a cikkünkben olvashat arról is, mi a teendő, ha ön is érintett, illetve hogyan lehet elkerülni, hogy egy legközelebbi hasonló esetben az legyen.

(Borítókép: Tállai András, Deutsch Tamás, Csányi Sándor. Fotó: Vajda János/Varga György/Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok