Index Vakbarát Hírportál

Csődbe ment a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője

2019. február 4., hétfő 23:45

"Fajmegőrzésben érdekelt multimilliomos befektetőt" keres a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője, a dél-afrikai John Hume, mert elfogyott a pénze, és a szarvakkal való legális kereskedelmet olyannyira megnehezítették, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált a "fenntartható módon előállított" orrszarvútülkök eladása, amelyből bevétele származhatna.

A rinocéroszfarmer azt nyilatkozta hétfőn a dpa német hírügynökségnek, hogy már nem képes saját erőből fedezni a dél-afrikai farmján élő több mint 1600 szélesszájú orrszarvú eltartásának évi 4,8 millió dolláros költségét, amelynek fele a vadorzók célkeresztjében lévő állatok védelmére megy el.

"Véglegesen és teljesen elfogyott minden megtakarításom, amelyből finanszírozhatnám az orrszarvúállomány fenntartását" - mondta Hume. A férfi az elmúlt 26 évben saját vagyonából több mint 100 millió dollárt költött az orrszarvúfarm létrehozására.

A projekt elindításakor még legálisan lehetett kereskedni a Dél-afrikai Köztársaságban az élő állatokról levágott orrszarvútülökkel, és Hume arra számított, hogy még haszna is származik a védett állatok tenyésztéséből. A dél-afrikai kormány azonban 2009-ben teljesen betiltotta az orrszarvútülök-kereskedelmet.

Bár az alkotmánybíróság 2017-ben eltörölte a tilalmat, a tülkökkel való kereskedés olyan sokféle engedélyhez és szabályhoz kötött, hogy gyakorlatilag lehetetlen maradt az eladás. Az orrszarvúak tülke újra kinő, de a természetvédők így is ellenzik a tenyészfarmokról származó tülkök eladását, mert szerintük az a vadorzást is ösztönözheti.

Hume viszont ezzel ellentétben úgy véli, hogy a tenyésztett orrszarvúak tülkének eladásával középtávon ki lehetne váltani a feketekereskedelmet és ezzel a vadorzást. Az orrszarvútülök exportját és importját nemzetközi egyezmény tiltja.

Rovatok