Index Vakbarát Hírportál

Durván túlárazott fülmosó a hallóképesség visszaadásával reklámozott csodaszer

2019. február 4., hétfő 11:12

Minden jel arra mutat, hogy a hallóképesség visszanyerését segítő csodaszer, amellyel mindenki találkozhatott egy ingyenesen terjesztett újság egész oldalas hirdetésében, valójában nem több, mint egy jelentősen túlárazott egyszerű fülmosó, és maximum a füldugulást oldja meg, más hallásproblémát nem – derül ki az áltudományos kérdések hiteles megválaszolására szakosodott Ködpiszkáló blog bejegyzéséből.

A hirdetés szerint a 11 900 forintos szer mindenre jó, de arra nagyon:

A Ködpiszkáló szakértőjének gyanús lett, hogy a reklám szövege olajos bioanyagként hivatkozik a csodaszerre, illetve a fülzsírt is említi, ami arra utal, hogy egy egyszerű olajos fültisztító folyadékról lehet szó. Fel is hívta a megadott számot, és kiderült, hogy valóban ez a helyzet, a szer olaj és néhány gyógynövény keveréke.

Sajnos nincs olyan gyógynövény, amely a fülünkbe csöpögtetve regenerálná a hallóidegeket. Ha a hallásromlás oka egy fülzsírdugó, az eredmény valóban csodálatos lehet: a dugó távozása után egy új világ tárul fel... A fülzsírdugó a hallásromlás egyik, de nem kizárólagos oka – a termék minden egyéb esetben hatástalan, bármit is állít a reklám

– olvasható a bejegyzésben.

Fülmosó folyadékból vizes és olajos alapú is kapható, egy metaanalízis szerint a két típus hatásossága között nincs kimutatható különbség. Amiben viszont mindkettő ilyen szer különbözik a fenti hirdetésben szereplőtől, hogy sokkal olcsóbbak annál.

A hallásromlásnak csak az egyik oka a fülzsír, azaz a hallójárat elzáródása, ezen kívül sérülhet a dobhártya, a hallócsontok, a hallóideg vagy a szőrsejtek, illetve jelentkezhet időskori hallásromlás is – írja a Ködpiszkáló.

Rovatok