Index Vakbarát Hírportál

8K tévén az oroszlán szőrszálai is megszámolhatók

2019. február 4., hétfő 20:04

Itt a Samsung 8K tévéje, kipróbáltuk, de nem álltunk le megszámolni azt a rengeteg milliónyi pixelt. Ehelyett inkább megnéztük a konkurenciát, a 4K tévék csúcskategóriáját, mert azokra legalább van megfelelő felbontású tartalom.

Befutott a 8K, pont mint a kisvasút Felcsútra: üresen és drágán. A Samsung berendezése már kapható, egyszerre 33 millió pixelt tud megjeleníteni előttünk 7680×4320 felbontáson, de a tartalom késik. Egyelőre be kell érni azzal a pár percnyi demóval, amit a dél-koreai vállalat munkatársai küldtek ki a Q900R típusú tévéhez, és ez sovány vigasz, mert a vevők nem kapnak ilyesmit. A Youtube kínálatában van még néhány rövidfilm, csodás tájak fölött repülnek drónnal, meg lehet számolni állatok szőrszálait, hú, milyen izgalmas audiovizuális tartalom! Ezeket is legjobb esetben a demók bővített változatának tekinthetjük, és elég hamar a lejátszási lista végére érünk.

Persze a dél-koreai cég nem ezzel szeretné igazolni a 65 colos tévé 1,3 millió forintos árát, ami 85 colnál már kerek 4 millió, hanem azzal a csúcstechnikával, amely a 4K tartalmat elvileg úgy skálázza fel, hogy belekönnyezzünk örömünkben.

Az LG 4K OLED demófilmjét háromszor is megnéztem a Youtube-ról, olyan jól kihozta, hogy mit tud a Samsung tévéje.

Gyönyörűen látható minden apró részlet. Ebben a demóban a feketék majdnem olyan feketék, mint az OLED-eken, de ez csak a jól megalkotott képi világ miatt van így. A borzasztóan sötét sci-fikben (pl.: Altered Carbon, Netflix, 4K HDR) már jól látható, hogy a Q900R panele csak közel 500 külön-külön elsötétíthető zónára van felosztva, és emiatt egyszerűen nem lehet olyan kontrasztos, mint a pixelenként ki-be kapcsolgatható OLED. Így is elég jó a látvány, és ha ezt kéne nézni hónapokon át, nem tiltakoznék ellene. 

A kontraszt nyilvánvalóan jól jön, ha az ultrasötét utópisztikus sci-fik, horrorok vagy nyomozós akciófilmek rajongói vagyunk, de a vígjáték-dráma-családi kategóriák tengelyén mozogva többet nyomhat a latba a Q900R elképesztő fényereje. Ez hivatalosan 3000 nit, szóval nem feltétlenül kell besötétíteni a szobában, ha mozizni akarunk, a nagyobb 85 colos verzió pedig 4000 nitet tud. Csak mondom: egy laptopnál már 500 nit elég jónak számít. A hangja is kiváló a Q900R-nek, eszembe sem jutott, hogy hangprojektort vagy más külső erősítést kéne rákötni.

Na de térjünk rá a felbontásra, ami a Q900R fő tulajdonsága. Izgalmas volt látni, hogy a Youtube 8K videói döccennek egyet induláskor, pedig a Digi 1000 Mbps sebességű üvegszálas nethozzáférésénél nehéz gyorsabbat szerezni, még a Telekom 2000 Mbps-sel lehetne ráduplázni, ahol az elérhető. Egészen biztos, hogy nem a nézői oldalon múlott a dolog. Ez épp csak egy pillanatig tart, alig észrevehető, az viszont igen, hogy egy ilyen fim mennyire megdolgoztatja a tévét.

Amikor szüneteltetjük a lejátszást, vagy miután kikapcsoltuk a tévét, hallható az aktívan hűtő ventilátor zúgása.

Tévézéshez pedig biztosan nem érdemes ilyen tévét venni. A full HD felbontású tartalmak felskálázása még egész jó eredményt hoz, de ekkora méretű képernyőn BORZASZTÓAN RONDA minden normál (SD) felbontású tévécsatorna, és ezen – momentán – nem segített az algoritmusok által elvégzett képjavítás.

Mérethez igazított pixelek

Mielőtt a képjavításba jobban belemennénk, ne feledjük tisztázni, hogy mire való a 8K. Állítólag az emberek egyre nagyobb tévéket szeretnének venni (és nem a tévégyártók próbálnak egyre nagyobbakat ránk sózni), szóval muszáj volt tartani a lépést, amihez növelni kellett a felbontást. A 8K lényege az, hogy a 85 colos tévéken nagyjából olyan sűrűn legyenek a pixelek, mint a 43 colos tévéken 4K felbontásnál. Ez elég jól hangzik, hiszen mi a 65 colos 8K tévét teszteltük, amelynél még komolyabb – 136 pixel per inch (ppi) a pixelsűrűség.

A felskálázás igencsak feljavítja a minőséget, de tény, hogy még van még mit javítani rajta. Ez rendben is van, mert a Samsung is pont ezt mondja, hogy folyamatosan javítja a tévének ezt a képességét. Gépi tanuló algoritmusok dolgoznak azon, hogy minél többféle vizuális tartalmat fel tudjanak javítani, ám ez olyan processzorigényes feladat, hogy nem bízzák a tévére. Szervereken futtatják le a tanítást, és az eredményeket rendszeres online frissítésekben kívánják eljuttatni a berendezésekre. Aki nem köti az okostévéjét internetelérésre, magára vessen.

Maga a berendezés nagyjából úgy néz ki, mint a 4K QLED modellek a Samsungnál. Vastagabb a riválisok által gyártott OLED-eknél, bár ez a legtöbb esetben úgysem feltűnő, és aki ilyesmit vesz, annak valószínűleg nem a műanyag doboz kinézete számít, hanem a műszaki képességek. A berendezés lábai kétféle pozícióban helyezhetők el, a széleinél és a közepén, de az utóbbi csak azoknak a bátraknak való, akik rá merik tenni egy kisebb szekrényre, és nem tartanak attól, hogy a padlón zúzódik porrá pár millió forintjuk. Még bátrabbak a falra is felfúrhatják ezt a nehéz monstrumot.

Ahogy a Samsungnál manapság lenni szokott, minden port a One Connect Box nevű külső egységen kapott helyet, amely egy fémmel körbevett üvegszálas kebellel csatlakozik a panelhez, így az adat és az elektromos áram is átmegy rajta, mégis nagyon vékony. Lakberendezési szempontból hibátlan koncepció, hiszen a lejátszók tök máshová is kerülhetnek, mint ahová a tévét tesszük. A doboz méretre kábé akkora, mint egy játékkonzolé, és tele van portokkal. Három USB van az oldalán, hátul pedig Ethernetet, kábeltévés és két műholdas csatlakozót, valamint HDMI-ket találunk.

A tévé menürendszere átlátható, alacsony sávként terül végig a kijelző alján, és pillanatok alatt a kívánt tartalomhoz jutunk. Szabadon átrendezhető, ha a Netflixet akarjuk az elejére venni, és mondjuk a Playstationt a végére. A távirányító szélsőségesen egyszerű, alig vannak rajta gombok, de éppen ettől könnyen használható. 

Ez neked drága?

A Samsung első szeretett volna lenni a 8K-ban, ami érthető, hiszen a QLED tévéi nehezen rúgnak labdába a riválisai által gyártott OLED-ek mellett. Ha úgy nézzük, hogy ki a fenének van 1,3 milliója egy tévére, akkor a Q900R extrém drágának mondható, és ez még csak a 65 colos verzió, a 85 colos ára 4 millió forint. Idehaza az átlagfizetésből élő emberek ennyiért kisautót vesznek, több évnyi spórolás után. Persze megvan az a réteg is, amelynél ez is csak egy kerekítési hiba az aznap közbeszerzett bevételhez viszonyítva. Ha viszont azt is számításba vesszük, hogy a 65 colos 8K tévé még kétszer annyiba sem kerül, mint a Samsung aktuális csúcsmodellje, a 4K-s QE65Q9FN, amit nagyjából 750 ezerért hazavihetünk, akkor a 8K ára annyira nincs is elszállva.  

A világelső piacra dobott 8K tévé a világ egyik legjobb tévéje, de képtelenség szó nélkül elmenni amellett, hogy tele vannak a boltok csúcskategóriás 4K OLED-ekkel, projektorokkal, nagyon hasonló vagy egy kicsit alacsonyabb áron. Az elmúlt hónapokban ezekből is végignéztünk párat, csak hogy lássuk, melyiknek mi az erőssége, és mi a gyengéje.

LG  OLED E8

Előnye:  lenyűgöző a formája, a fém talpba beleállított üveglap miatt úgy tűnik, mintha a készülék lebegne. Ez a masszív üveg jócskán hozzáad a tömegéhez, de meg is védi a panelt, kevésbé sérülékeny, amikor mozgatni kell a tévét. A képminősége világelső, kontrasztos, gyönyörűen jelennek meg rajta a tükröződések, az árnyékok és a fényátmenetek. A világ legjobb távirányítója biztosan az övék. Mozgásra aktiválódik, és megjelenik egy egérmutató a kijelzőn, mintha csak a számítógépünk előtt ülnénk. Nagyon könnyen használható, logikus a webOS rendszer.

Hátránya: a fényereje nem olyan nagy, mint a Samsung csúcs QLED-jeinél. Zavarba ejtően sokféle képmód közül választhatunk, az egyszerűbb élénktől a többféle professzionális beállításig, de nem vagyunk mozigépészek, ezt a feladatot inkább egy AI-ra bíznánk.

Ára: körülbelül 900 ezer forint a 65 colos változat

Philips OLED 803

Előnye: stílusos, szuper hangulatot visz a nappaliba a beépített Ambilight háttérvilágítás, a Philips márka legismertebb extrája. Ezt beállíthatjuk úgy is, hogy a ledek színe igazodjon az éppen futó műsorhoz, mintha a futballmeccs zöld gyepe a falon folytatódna. Ez nagy ritkán - például a gyorsan pörgő reklámok alatt - zavaró lehet, amit egy állandó szín kiválasztásával tudunk megelőzni. A beépített hangrendszer kiváló, zenehallgatáshoz is megteszi.

Kiváló a kontraszt, élénkek a színek, de bele kell mélyedni a képbeállításokba, hogy minden tartalom szépen jelenjen meg, és láthatóvá váljanak a legapróbb részletek. Ha ez megvan, kimagaslóan jó vizuális élmény lesz a jutalmunk.

Hátránya: Az Android TV rendszert kell még finomítani, hogy a tévézést és az online tartalmak elérését ugyanolyan jól támogassa, most a hangsúly inkább az utóbbiak felé tolódik. Az pedig nem segít a Philipsen, hogy két távirányítót ad a készülékéhez: mindkettő borzasztó. Az egyiknek mindkét oldalán gombok vannak, a szokásos számok és lejátszóirányítás az egyiken, qwerty billentyűzet a másikon, az utóbbi viszont nem minden menüben és appban működik. A másik távirányító pedig csak egy rúd, amelynek a mikrofonjába a Google Asszisztensnek mondhatunk keresési parancsokat. De sajnos a Google ritkán érti meg pontosan, hogy mit mondunk neki.

Ára: körülbelül 700 ezer forint a 65 colos méretben

Panasonic 55 FZ950

Előnye: Puritán formát választott a japán gyártó, amely a megjelenített képre helyezi a hangsúlyt, és ezt jól is teszi. A színei természetesek, a mozgást is jól kezeli, az alacsony késleltetés miatt videojátékokhoz is kimagaslóan jól passzol ez a tévé. A hangerőt nem bízták a véletlenre, a csúcsmodelljét Technics hangprojektorral együtt szállítják. A Firefox OS platform könnyen személyre szabható, az ismert appok és a kedvenc tévécsatornáink ezen kényelmesen és gyorsan elérhetők. Kétféle távirányítót kapunk hozzá, az egyik egy hagyományos, gombokkal teli, a másikon egy érintőpárna van, mint a laptopokon. Az utóbbi is elég az idő nagy részében, de lassabban reagál a mozdulatainkra, mint az LG-féle mozgásérzékelős távirányító.

Hátránya: Az már kevésbé tetszetős, hogy a médialejátszó visszaröpít minket a 90-es évekbe, szörnyen kinéző mappaikonok közt kell elnavigálni a lejátszani kívánt fájlokig. Borzasztóan sokféle képmód van ennél a tévénél is, és néhol nagyon bele kellett nyúlni, hogy például a túlhúzott fényerejű sportmód ne égesse ki a retinánkat.

Ára: Egymillió forint körül van 65 colos méretben

Epson LS100 projektor

Előnye: Rendkívüli a fényereje, és csak rajtunk múlik, hogy mekkora méretben nézzük a filmeket. Akár 130 colig elmehetünk, és arra mérget vehetünk, hogy ekkora tévénk még jó ideig nem lesz. Odaállíthatjuk a fal mellé, hiszen ez a modell kis távolságból képes vetíteni, így amikor kikapcsoljuk, nem egy óriási fekete kijelző teríti be a szobánk falát.

Hátránya: Semmilyen szempontból nem helyettesít egy tévét, és csak full HD felbontású. A formatervezés látványos hiánya, a távirányító orvosi várókhoz és irodákhoz passzoló fehér színe, valamint az elavult menürendszer miatt olyan érzésünk volt a teszt ideje alatt, mintha egy eltévedt ipari eszköz húzta volna meg magát a nappalinkban. Egy projektort nem lehet csak úgy hazavinni és beállítani a tévé helyére, egy projektorhoz hozzá kell tervezni az egész szobát, hogy maga az eszköz, a kötelező külső hangrendszer, a vetítővászon és a médialejátszók mind megfelelő helyen legyenek, és kábeldzsungel se tekeregjen előttünk.

Ára: 900 ezer forint.

Rovatok