Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a cégvezér, csak ő tudta a jelszót, 38 milliárd forint ragadt bent

2019. február 5., kedd 14:49

Meghalt a Quadriga nevű kanadai kriptopénztőzsde alapító-vezérigazgatója, ami egy csapásra 180 millió kanadai dollártól (38 milliárd forinttól) vágta el a cég ügyfeleit. Ő volt ugyanis az egyetlen, aki ismerte a hozzáféréshez szükséges jelszót – írja a CNBC.

A Quadriga platformján bitcoinnal, litecoinnal, etherrel és más kriptovalutákkal lehet kereskedni. A cégnek 363 ezer regisztrált felhasználója van, és összesen 250 millió kanadai dollárral (53 milliárd forinttal) tartozik 115 ezer ügyfelének.

A 30 éves Gerald Cotten a Crohn-betegsége szövődményeibe halt bele, amikor épp egy indiai árvaházban önkénteskedett. A cég január 14-én jelentette be a halálhírét. Cotten özvegye szerint néhai férje számítógépén volt egy csak offline elérhető kriptopénztárca, amelyhez csak a férfinak volt hozzáférése, ebben ragadt benne a 38 milliárd forintnyi kriptopénz.

A nő azóta égen-földön kereste a jelszót, hátha Cotten feljegyezte valahova, de semmit nem talált – ami példás IT-biztonsági magatartásról tanúskodik, csak éppen a cégre és ügyfeleire nézve katasztrofális. A cég hitelezővédelemért Új-Skócia tartomány legfelsőbb bíróságához fordult.

Az eset rávilágít arra, hogy a kriptopiac szabályozatlanságának a kétségtelen előnyei mellett komoly hátrányai is vannak – egy hagyományos, államilag szabályozott pénzintézetnél például nem fordulhatna elő, hogy egyetlen emberen múlik, hogy az ügyfelek hozzájuthatnak-e a saját pénzükhöz.

Rovatok