Index Vakbarát Hírportál

A DNS-kutatás egyik úttörőjének nevét kapta az első európai marsjáró

2019. február 7., csütörtök 17:01

A DNS-kutatás egyik úttörője, Rosalind Franklin nevét fogja viselni az Európai Űrügynökség (ESA) 2020-ban startoló marsjárója – írja a BBC.

A rovert eddig az ESA projektje nyomán ExoMarsként emlegették, azt azonban lehetett tudni, hogy nem ez lesz a végleges neve, ahogy azt is, hogy a britek fogják majd elnevezni, mert ők tolták bele a legtöbb pénzt. A névre összesen közel 36 ezer javaslat érkezett be, a szortírozás után pedig egyértelművé vált, hogy Franklin lesz a befutó:

teljesen logikus, hogy a marsi élet után kutató rover olyasvalaki nevét viseli, aki kulcsszerepet játszott az élethez nélkülözhetetlen molekula felfedezésében.

A kutatónő közvetlenül ugyan nem vett részt Francis Crick és James Watson később Nobel-díjat érő kutatásában, a két tudós azonban főleg az ő egyik röntgenképére alapozva tudta elkészíteni a DNS első háromdimenziós modelljét.

A Rosalind Franklin lesz egyébként az első olyan robot a bolygón, ami 2 méter mélyre is lefúrhat a felszín alá, majd az ott talált mintákat elemezve következtet a Mars egykori lakhatóságára, az ősi élet előfordulási esélyeire.

A rover földi tesztelésein egyébként magyarok is dolgoztak, a kutatók, mérnökök és diákok a földi analógiák vizsgálatában, valamint laboratóriumi mérésekben vettek részt. Ezek keretében azt elemezték, hogy miként ismerné fel a rover a rendelkezésre álló műszerekkel, hogy például egykori tómedret vagy folyóvízi anyagot, esetleg gleccserek avagy szél szállította törmeléket fúr meg.

(Borítókép: A marsjáró a névadási ceremónián - fotó: 

Rovatok