Index Vakbarát Hírportál

Az Apple megfenyegette a titokban a képernyőt rögzítő cégeket

2019. február 8., péntek 08:50

Az Apple közölte az érintett cégekkel, hogy ha nem távolítják el a képernyő automatikus rögzítésére alkalmas kódot az appjukból, akkor ki fogja dobni őket az Iphone-os alkalmazásboltból – írja az Engadget.

Mi is beszámoltunk róla, hogy több nagy cégről derült ki, hogy az iPhone-appja a felhasználók minden tevékenységét rögzíti az appon belül, de ehhez nem kérnek felhasználói engedélyt, illetve nem is teszik világossá, hogy ilyen jellegű adatgyűjtést végeznek. Ráadásul némelyik szándékolatlanul még veszélynek is teszi ki a felhasználóit, mert érzékeny adatokat továbbít sebezhető módon.

Az Apple most reagált az ügyre, egy szóvivőjük szerint fel fognak lépni a gyakorlat ellen, amely az alkalmazásbolt feltételeibe ütközik, hiszen az világosan kimondja, hogy a felhasználóknak bármiféle adatgyűjtésbe kifejezetten bele kell egyezniük, illetve az appnak egyértelműen jelezni kell, amikor épp rögzíti a felhasználó tevékenységét. Volt olyan cég, amely egy napos határidőt kapott, hogy eltávolítsa a problémás kódot, különben az Apple egy az egyben törli appját, azaz elvágja a céget az iPhone-os ügyfeleitől.

Rovatok