Index Vakbarát Hírportál

Fizet az Apple a FaceTime súlyos hibáját felfedező 14 éves fiúnak

2019. február 8., péntek 11:20

Az Apple bejelentette, hogy kiadta a hibajavítást a FaceTime videotelefonálós app néhány hete felfedezett hibájára, és kompenzálni fogja az azt bejelentő 14 éves fiút – írja a Verge.

A január végén jelentett hiba lehetővé tette, hogy egy kis trükközéssel bárki rávegye a hívott fél mobilját, hogy bekapcsolja a kamerát és a mikrofont akkor is, ha az illető még nem vette fel a hívást. A lehallgatásra alkalmas trükk lényege az volt, hogy miközben valakit hívunk, a híváshoz második hívott félként hozzáadjuk saját magunkat is.

Az Apple eleinte kicsit lassan reagált, de most végül kiadták az iOS 12.1.4-et, amely már tartalmazza a javítást, sőt egy saját maguk által felfedezett másik, a FaceTime élő fotós funkcióját érintő hibáét is. Bejelentették azt is, hogy meg nem nevezett összeggel kompenzálják a lehallgatós hibát kiszúró és jelentő 14 éves Grant Thompson családját, és állják a fiú tandíját is.

Az Apple viszonya ellentmondásos az etikus hekkerekkel. A iOS-re ugyan már három éve működtetnek hibavadász programot, de a kutatók szerint olyan keveset fizetnek, hogy nem éri meg jelenteni a felfedezett hibákat. MacOS-re pedig nincs is ilyen program, így nincs mód arra, hogy szabályozott keretek között jelentsenek a cégnek egy-egy hibát.

Rovatok